Musta bistrokeittiö

27.09.2011

Uuden kodin keittiötä oli tosi hauska suunnitella. Luonnostelimme useita vaihtoehtoja ja nautiskelimme keittiöpalapelistä. Muutama valinta täsmentyi vasta viime hetkillä, mutta tietyistä asioista olimme heti varmoja: Ei yläkaappeja, astiat näkyville, teräväkulmainen allas, induktiotaso, seinästä seinään ulottuva työtaso, vetolaatikoihin 50-luvun lankavetimet ja kotoisa bistrofiilis. Vanhaan kodin olkkariin jäi musta seinä, johon emme koskaan ehtineet kyllästyä. Musta väri seurasi siis tännekin. Keittiö oli remontoitu viimeksi viisi vuotta sitten, mutta sen huono käytettävyys, tyyli ja värit (kerma ja kirsikka) eivät ihan vastanneet haaveitamme.

Laskeskelimme, että keittiö on koottu ainakin viiden eri yrityksen osista. Alakaapit ja taso Ikeasta, AEG:n uuni ja induktiotaso (ostimme vuosi sitten Habitaresta halvennuksella), liesituuletin ja allas Frankelta, metallihyllyt Metokselta, vetimet Helakaupasta. Hana on vanha, sillä se joudutaan uusimaan lähitulevaisuudessa joka tapauksessa. Kaikki kasattiin oikeastaan itse, vain työtason asennukseen pyydettiin ystävää avuksi. Kaikki sujui kivasti, ainoastaan taloyhtiön käsittämättömän pitkä viivyttely lupien kanssa aiheutti joulun alla rytmihäiriöitä ja pientä paniikkia. Ensi joulu onkin sitten ensimmäinen kun päästään ihan omassa keittiössä joulusapuskoita laittamaan…

Halutunlaisten avohyllyjen etsintään käytin aikaa paljon. Kävin läpi kaikki kotimaiset sekä ison joukon ulkomaisia keittiövalmistajia, kunnes löysin Metoksen suurtalousvalikoimasta aivan täydelliset rosterihyllyt. Se oli tosiaan onnen päivä kun nämä saatiin seinään! Lapsi kysyi tuolloin, kumpaa sä äiti oikeen rakastat enemmän, mua vai astioiden laittamista hyllyyn. Valehtelin tietysti, että sitä ;)

*****

It was so fun to design the new kitchen. We sketched many alternatives and enjoyed the kitchen puzzle. With some choises we were sure, there was definitely going to be no upper cabinets, all dishes to a visible place, a sink with sharp egdes, induction stove, a work table from wall to wall, 50’s metal string handles to drawers and the cosy bistro feeling. Also the black wall was to stay – we copied it from our old home. The kitchen was renovated only 5 years ago, but the poor usability, colors and style (cream and cherry wood) didn’t compare with our dreams. The kithcen is put together with from at least 5 supplier’s collections: Ikea, AEG, Franke, Metos, Helakauppa. Mostly we did all the work by ourselves.

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Tiinakaisa 27.09.2011 at 12:54 pm

  Komeeta on eli tykkään!

 • Reply J 27.09.2011 at 4:34 pm

  Upea! Miten tuo seinä on käsitelty tai siis onko sitä käsitelty jotenkin?

 • Reply Sarp 27.09.2011 at 4:52 pm

  Tykkään! Rento ja varmalla maulla maustettu.

 • Reply Hanna 27.09.2011 at 4:56 pm

  Ihanaa, tyylikästä ja rentoa! Tuo taso kiinnostaa enemmänkin, oliko se siis Ikeaa, entä materiaali?

  Meidän lapset sen sijaan luulevat, että olen töissä kotona siivoojana! Aina kun kysyvät jotain, äiti vastaa, että odota kun siivoan keittiön, kerään vaatteet, pyyhin pissat jne.

 • Reply kotilo 27.09.2011 at 5:10 pm

  Aivan ihana! Vaikka onkin vain mustaa ja valkoista, ei keittiö ole yhtään kliininen tai kylmä. Ja hauska valinta nuo vetimet. Tasokin on upea. Siis kaikki on upeaa !

 • Reply Pauliina 27.09.2011 at 8:02 pm

  Ihana!

 • Reply Maire 27.09.2011 at 8:39 pm

  Kiitos kommenteistanne!

  Tiinakaisa: Kiitos :)

  J: Kiitos! Seinä on tasoitettu ja maalattu mattamustalla lateksilla.

  Sarp: Kaunis kiitos :)

  Hanna: Oi kun ihanasti sanottu, kiitos :). Taso on Ikean mittatilausmallistosta. Pinta valkoista mattalaminaattia ja etulista alumiinia (oli myös rosterivaihtoehto, mutta sen sävy oli liian tumma tänne). Tason paksuus on muistaakseni 7,6 cm tai vähän enemmän.

  Kotilo: Kiitos kiitos! Liian kliininen keittiö olisi kamalaa…joten hyvä jos onnistuttiin!

  Pauliina: Kiitokset, kivaa että tykkäät!

 • Reply Hanna 27.09.2011 at 10:09 pm

  Vau! Valkoiset lautaset ja turkoosit väriläiskät näyttävät upeilta tuota mustaa vasten! Itekin haaveilen mustasta seinästä ja nämä kuvat saavat kyllä kohta tarttumaan pensseliin :)

  • Reply Maire 29.09.2011 at 8:06 am

   Kiva kuulla että tykkäät! Me päätettiin jättää taustaseinä maalipinnalle just siksi, että maaliväriä pystyy sitten tulevaisuudessa mielen mukaan muuttamaan. Laattoja esim. onkin vaikeampi rapsia irti. Hyvin on toiminut tuo musta ainakin meillä, siitä vaan nyt sutiin kiinni :)

 • Reply Anu 28.09.2011 at 8:15 am

  Tosi hieno! :)

 • Reply sanna matilda 28.09.2011 at 1:35 pm

  Yllättäen minäkin tykkään! ;D

 • Reply Saija 28.09.2011 at 10:53 pm

  Maire, näyttää ihanalta! Tietty mun katse jumittui tuohon värikkääseen patakintaaseen (haluuuun!) mutta siis tosi hieno keittiö! Rakastan avohyllyjä! Kyllä tuolla kelpaa kokkailla. :)

  • Reply Maire 29.09.2011 at 8:08 am

   Kyllä avohyllyihminen toisen tunnistaa :), mäkin tykkään sun keittiön avohyllyistä. Ihanaa kuulla että tykkäät :)

 • Reply Pinja 30.09.2011 at 3:20 pm

  Todella tyylikäs! Nuo avohyllyt lisäävät keittiöön sopivasti kodikkuutta! Pitää kyllä ottaa omatkin keittiön hyllyt kunnolla käyttöön astioille!

 • Reply Dooda 02.10.2011 at 12:04 pm

  Ihan mieletön. WAU! Juuri tuollaista tyyliä minäkin haluan keittiööni, jos se joskus päästään remontoimaan. :)

 • Reply Svea 05.10.2011 at 9:55 am

  Todella kiva kokonaisuus, yllättäen musta ei tee tilasta ollenkaan synkkää. Olen myös lankavetimien ystävä, ne ovat jotenkin kodikkaat!

 • Reply Maire 05.10.2011 at 10:57 am

  Kiitos Pinja! Olen aina haaveillut avohyllyistä keittiöön ja on kyllä paitsi kivan näköiset, myös käytännölliset. Astiat on tosi helppo tyhjentää koneesta suoraan hyllyyn, ei tartte aukoa kaapin ovia.

  Dooda: Paljon kiitoksia! :)

  Svea: Kiitos! Musta on varsinkin mattapintaisena toimiva sisustusväri. Vaikka se tietysti imee valoa, se tekee myös tilasta intiimimmän tuntuisen.

 • Reply Iina 05.10.2011 at 2:44 pm

  Olin Ikean keittiöosastolla töissä vähän aikaa sitten ja kiva nähdä miltä tuotteet näyttää oikeassa kodissa:) Hieno keittiö kyllä!! Saa minutkin haaveilemaan mustasta seinästä.
  HANNALLE tiedoksi että samantyyppistä laminaattitasoa mutta ohuempana muistaakseni 3,6cm (n. 4cm) löytyy Ikeasta myös määrämittaisena eli yleensä heti valmiina varastosta mitoilla 126cm ,186cm, 246cm. Joskus keittiömyyjä, aina keittiömyyjä:)

  • Reply Maire 06.10.2011 at 10:12 pm

   Kiva kuulla, kiitos! Ja parasta näissä Iksun valkoisissa peruskalusteissa on, että ne muuntuu aika moneksi. Vetimillä saa myös paljon ilmettä.

 • Reply Laura 08.10.2011 at 9:55 pm

  Tosi makee kokonaisuus! Minä nappasin silmiini ton lampun – mistä se on? Olen pitkään etsinyt makeeta hyllyyn kiinnitettävää valaisinta.

 • Reply Myjuw 02.03.2014 at 10:35 am

  Hei teillä on ihana keitiö! Minkä pituiset nuo Metoksen hyllyt keittössänne ovat ja mikä teillä on hyllyjen väli? Suunnittelen hankkivani nuo samaiset hyllyt uuteen keittiöömme ja mietiskelen kuinka monta hyllyä laittaisin päällekkäin. Kiitokset jo etukäteen vastauksestasi!

  • Reply Maire 02.03.2014 at 2:16 pm

   Kiitti! Emme enää asu tässä kodissa. Valitettavasti noita hyllyjen mittoja ei päästä enää tarkistelemaan, enkä valitettavasti muista nyt yhtään ulkoa.
   Hyllyvälit on portaattomasti säädettävissä, joten niitä pystyy viilaamaan parhaiten seinäkiskojen asentamisen jälkeen.

   • Reply Myjuw 10.03.2014 at 10:08 am

    Kiitos vastauksestasi!
    Vielä yksimkysymys.. Muistatko ovatko nuo lankavetimet vanhaa mitoitusta 50-70-luvulta vai nykyaikaisella mitoituksella?

  Leave a Reply