Kuopion rakkaat kotitalot

22.10.2011

Asuin viisi vuotta kaupungissa, johon tupsahdin ensivisiitille junalla vasta koulun pääsykokeisiin. Ihastuin opiskelukaupunkiini heti, se tuntui niin kodilta – ja tuntuu edelleen. Viiden vuoden aikana asuin neljässä eri osoitteessa, opiskeluaikana tavaroiden määrä ei ilmeisesti vielä muuttohaluja hidastanut. Kuvissa noista kodeista kaksi rakkainta. Tunnistatteko paikat? Alimmisten kuvien keskustakoti oli ensin meidän kahden tytön upean suuri bilelukaali, jonne pikku hiljaa myös poikaystävämme päätyivät asumaan. Ylimmäisen kodin ikkunoista oli näkymät kauas Kallavedelle sekä kaupungin kattojen yli, koti oli minun ja savolaispoikaystäväni ensimmäinen ihan kokonaan yhteinen koti. Se oli ihana, 45 neliön kaksio, vaikkei niin mahtavilla mukavuuksilla varustettu. Lautalattia, näkymät ja vanhan talon tunnelma voittivat muut puutteet. Poikaystävä on siis edelleen nykyinen, ja yhteisiä asuntoja on kertynyt vuosien varrella yhteensä 6 kappaletta.

Jos en käy Kuopiossa pitkään aikaan, sinne tulee ihan kamala ikävä. Vietimme siellä juuri syyslomaa, fiilistelimme oikein kunnolla vanhoja tuttuja paikkoja. Näitä ei voi jättää väliin kertaakaan: Kauppahalli, Väinölänniemi, keskustan kirppikset (siis herranjesta mitä löytöjä tein – niistä lisää myöhemmin!) ja ravintola Os. Uskomattoman ihana ruoka Os-ravintolassa sai lapseltakin täydet pisteet. Hyvälle ruualle elävä tenavamme oli innoissaan, kun keittiöön oli suora sihti ja annosten taidokasta rakentelua pääsi katsomaan tiskille ihan läheltä. Annoksiaan söpöiksi kuultuaan ystävällinen kokki lähetti pöytäämme ylläriksi extra-jälkkärit. Ai jai.

*****

I lived five years in Kuopio. It was love for the first sight. During the years I lived in four different apartments, two last ones are in the pictures. Do you recognice the places? The lower one was a party flat of two friends, though our boyfriends moved in also later. The upper flat was a 45 square feet lovely home with wooden floors and a fantastic view to the lake and over the city roofs. I miss Kuopio alot. We just had a vacation there and visited all the good places, for example old market hall, Väinölänniemi and all the flea markets. Restaurant Os is something I want to recommend if you want to have a perfect evening with the most tasting food and really good service.

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Meeri 22.10.2011 at 6:36 pm

  Tunnistan paikat! Näkykö Orrea ja Kurrea pihassa?

 • Reply Laurana 22.10.2011 at 6:52 pm

  Paljasjalkaisena kuopiolaisena oli tosi mukava lukea näin positiivista tekstiä kotikaupungista :) Mitä muuten opiskelit täällä? Niin ja mielenkiinnolla jään odottelemaan postausta niistä sun kirppislöydöistä, itselläni on niin surkea kirppisvainu etten ikinä bongaa mitään erityisen sykähdyttävää :/

 • Reply sallala 23.10.2011 at 1:55 am

  Ihana, ihana, ihana Kuopio. Voi haaremitalo! Itse asuin Kuopiossa samanvärisessä jugendrakennuksessa Kirkkopuiston laidalla.

 • Reply Raita 23.10.2011 at 10:57 am

  Vuorelankatu! Ja Orre ja Kurre! Hihi!

 • Reply Hanna 23.10.2011 at 11:13 am

  Oi Kuopio! Paikat ovat tuttuja :) Mun tuntemat kirppikset in lopetettu, tuskailen aina käydessäni etten tiedä tilalle uusia. Carlsonin vaatteet ja kengät ovat oma lukunsa aina käydessäni. Ja museo, siellä on uudistuksista huolimatta sama tunnelma kuin aikanaan ja vähintään kerran vuodessa sinne on päästävä.

 • Reply Johanna 23.10.2011 at 11:50 am

  Näyttää kotoisan kutsuvalta tuo Kuopio. Ihanat värit näissä kuvissa myös :) Kivaa sunnuntaita!

 • Reply Maire 23.10.2011 at 12:49 pm

  Meeri: Kerrottiin just tuolla talon luona tipulle, että meillä oli täällä lemmikkioravat Kurre, Orre ja Kurava, jotka aina kiipeili sähkölankoja pitkin. Ei niitä näkyny enää :(

  Laurana: Nyt olikin kirppikset muuten ihan erit kuin vuosi sitten. Löydän aina Kuopiossa jotain kivaa, mutta ehkä myös käytän tavallista enemmän aikaa etsimiseen. Opiskelin muotoilua siellä, oi niitä aikoja :)

  Sallala: Hei usko tai älä – haaveilin aina että joskus asuisin siinä Kirkkopuiston lohenpunaisessa talossa :) Sekin on aivan ihana. Haaremitalo oli ennen keltainen – tykkäsin ehkä siitä väristä enemmän. Silmä ei koskaan tottunut tähän punaiseen.

  Raita: :)

  Hanna: Kaverin avustuksella löysin uudet kirppikset, ne on ripoteltu sinne Haapaniemenkadulle, Puijonkadulla ja niiden väliin kaupungintalon taakse. Kivasti kaikki lähekkäin. Entinen Kontti on nykyään normi itsepalvelukirppis.

  Johanna: Kiitos samoin! Värit osui näissä kuvissa ihan sattumalta aika kivasti yksiin.

 • Reply Laurana 23.10.2011 at 1:13 pm

  Ah, entisiä KuMulaisia? Itse opiskelin Muotoiluakatemiassa graafista viestintää, valmistuin keväällä 2005.

 • Reply Louna 23.10.2011 at 1:39 pm

  Oi Kuopio! Meillä on sama rakkaus, kaupunki johon kaipaa aina kun on sieltä pois.

  Ensimmäisen kotisi sijaintia en tunnista, mutta haaremitalon asunnosta olen joskus haaveillut. Pohjolankadulle voisin muuttaa myös. Tai ehkä sittenkin haluaisin rintamiestalon Niiralasta. Haavepaikkoja on monta.

 • Reply Tiina 24.10.2011 at 1:07 pm

  Oi ihana Kuopio. Ikävöin sinne kovasti takaisin, ei se kotiseutu niin vain sydämestä katoa.

 • Reply Maire 24.10.2011 at 9:55 pm

  Laurana: Kyllä vaan, sieltäpä juuri ;)

  Louna: Niirala on ihana, asuin senkin kupeessa hetken. Ne Pohjolankadun kaksi isoa kerrostaloa on ihania, tuo toinen vanha kotini on ihan niiden yläpuolella mäellä. Kuopiossa on kyllä tosi paljon ihania vanhoja alueita ihan keskustan tuntumassa, tykkään kaupungin mittakaavasta.

  Tiina: Uskon täysin! Enkä joskus taas takaisin sinne?

 • Reply Saara 24.10.2011 at 11:10 pm

  Olin niin varma etta tunnistin ton oven tossa vikassa kuvassa etta oli ihan pakko googlemapsilla kattoo ja kylla, napakymppi! :) tosta kampasta johon toi kellarikerroksen ikkuna kuuluu on niin monet hyvat muistot, siella on vietetty kavereiden kanssa monet hyvat bileet, pieni on maailma :)!

  • Reply Maire 25.10.2011 at 9:38 am

   Ihan uskomaton sattuma, sillä samainen kämppä oli meidän!! Siinä on varmaan joku hyvä karma, koska meilläkin oli siellä tosi ihanaa. Ja valtavahan se oli, joten mahtui paljon vieraita ;)

   • Reply Johanna 25.10.2011 at 9:58 pm

    Ihana sattuma hei Saara & Maire!!

 • Reply Svea 25.10.2011 at 11:25 am

  Ensimmäistä piti hieman miettiä, toinen oli heti tuttu. Kuopio on kyllä täynnä kivoja vanhoja taloja. Meidän vaatimuksilla ei kuitenkaan löytynyt sopivaa asuntoa, vanhoissa taloissa kun harvoin on parveketta ja saunaa. Siksi päädyimme täysin toisenlaiseen maisemaan.

  • Reply Maire 26.10.2011 at 10:51 am

   Parvekkeettomuus on kyllä iso miinus monessa vanhassa talossa, totta. Ja just niissä samoissa taloissa on monesti auttamattoman pieni pihakin. Kyllä jotain vihreää pitää saada lähelle.

 • Reply Saara 26.10.2011 at 1:56 am

  haha, eika! uskomaton sattuma, ja minas vuosina sa oot siella asustellu? ma oon hengaillu siella joskus vuosien 2005-2007 valimaastossa hyvinkin paljon :D siina kampassa taytyy kylla olla jotkut hyvat energiat ilman muuta!

  • Reply Maire 26.10.2011 at 10:53 am

   :D Asuin Kuopiossa aiemmin, muutin sieltä jo 2001 pois. Siinä asunnossa ei parvekkeettomus haitannut, sillä keittiön ikkunasta pääsi kätevästi suoraan ulos pihaan :)

  Leave a Reply