We’ve been blessed…

19.01.2012

…with a coffee grinder. Tai siis minähän tämän hankin miehelle lahjaksi. Ja voin tässä muuten kertoa, että vuosi sitten keksimämme idea ”ei osteta toisillemme lahjoja tänä jouluna” on ehkä maailman huonoin idea. Tällaisen olisin ostanut jo viime vuonna, mutta kun oltiin tehty tuo aivan käsittämättömän typerä sopimus, jäätiin molemmat nuolemaan näppejämme. Myllyajatus unohtui kyllä toviksi, mutta nyt hykerrellen läksin sellaista metsästämään ennen joulua. Nyt se on sitten hankittu, ja voi että miten jostain esineestä voi tulla heti koko porukalle niin tärkeä. Käsin myllääminen on aivan mielettömän ihanaa. Myös meidän tipun mielestä. Ei tarvitse kauaa kahvaa pyöritellä kun tuttu rahina houkuttelee pikku baristan paikalle, ja nappaa sen omiin käsiinsä. Myös kahvipapujen hipelöinti on kivaa, niiden tuntu ja tuoksu on jotenkin terapeuttinen.

Myllyn valitsemiseen oli pari kriteeriä. Halusin löytää käsikäyttöisen, sillä eihän sellaisen sähkökäyttöisen raastavaa meteliä kestä aamuisin ekikään kuunnella. Myös koneiston piti olla laadukas, joten olin valmis tarvittaessa vähän sijoittamaankin ostokseen (eikä tää onneks edes kamalasti maksanut, vaikka koneiston tehtaantakuu on 25 v.). Kivan näköistä käsikäyttöistä ei meinannut heti löytyä. Liisankadun Creman nettikaupassa oli tämä Zassenhausin mylly petsattuna ruskeana, mutta väri ei miellyttänyt ihan hirveästi. Vasta piipahdus kauppaan paljasti että sitä saa myös mustana. Nyt kyllä nettikaupassa näkyy olevan kuva myös tästä mustasta versiosta, mutta joulukuussa sitä en ainakaan itse huomannut. Mylly on ollut käytössä mahtava, vaikkakin pyörittäminen aavistuksen raskasta. Ja sillä saa ihan näppärästi tehtyä sekä suodatinkarkeutta että hienompaa espressokarkeutta.

*****

The grinder was my gift for my spouse. And I can tell it’s the worst idea to decide ”let’s not buy anything for each other as christmas presents”. Like we did last year. Without that silly idea, we would’ve had this grinder a year ago.

The small item has become  already very important for us. The grinding by hand is very nice. Also our kid thinks so – as soon as she hears the familiar sound, she runs and takes the chore for herself. I wanted to buy a silent grinder with a high quality mechanism, and this wasn’t even that expensive. A good looking black grinder was found from Crema, Helsinki. It’s great to use, even you need a little bit power, and it grinds both for regular filter coffee or for a more fine-grinded for espresso. The best part, and what I didn’t know before, is just to feel the coffee beans with your fingers and smell them while preparing.

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sanni 19.01.2012 at 9:27 pm

  Oi mikä kaunotar. Meillä on kaksi vanhaa myllyä ja lapsi vaati ostamaan papuja. Niitä se sitten on kuin hypnotisoituna jauhanut :)

  • Reply Maire 20.01.2012 at 11:37 am

   Ihana :). Minäkin olisin kovasti halunnut sellaista vanhaa myllyä, mutta niiden koneistoista kun ei koskaan tiedä, vaikka oliskin sellaisen jostain löytänyt. Jauhaako ne teidän myllyt sellaista ihan hienoa? Ihan mielenkiinnosta kysyn :)

 • Reply Annukka 20.01.2012 at 11:15 am

  ihana! pitäisiköhän haudata moccamaster kaappiin ja ostaa tuollainen mylly tilalle… Keitän siis mokkahamsterilla ainostaan vieraille kaffet ja itselle mokkapannulla viikonloppuaamuisin. Teettekö espressoa vaiko pressopannulla kahvit? Kun tuon kuvauksessa lukee että on paras jauhamaan suodatinkarkeuteen…

 • Reply Maire 20.01.2012 at 11:44 am

  Myö tehään noista jauhetuista papusista pääasiassa espressoa espressopannulla liedellä. Ihan hyvin jauhaa hienoakin jauhetta. Suodatinkarkeutta harvemmin tehdään, mutta hyvin onnistuu sekin. Ja siis ihan tavallisella kahvinkeittimellä kotona keitetään, mutta vanhempien mokkahamsterissakin (heh!) on testattu.

 • Reply Annukka 20.01.2012 at 4:01 pm

  eli toimii, ”hienoonkin jauhamiseen” (anteeksi tämä suomenkieli, ihan natiivi kyllä olen :)) Kun katsoin että samalla valmistajalla olis myös hifimpi (ja kalliimpi)espressomalli, niin se ei olisi sitten välttämätön. Ja tuo epälooginen hamsterin vaihtaminen myllyyn selittyy sillä, että en haluaisi yhtään enempään ”sälää” keittiön tasoille, mut jos sen kaffemasiinan hautaisi kaappiin, niin saisin tuon kauniin myllyn siihen tilalle. Tai sitten joudun ostamaan uuden pienen kahvitarvikehyllyn keittiön seinälle, hmmm… näin se taas lähtee lapasesta!

  • Reply Maire 21.01.2012 at 12:59 pm

   Turha sälä keittiön tasolla on kyllä ärsyttävää. Meillä ihan sama juttu, sitä sälän määrää yritetään minimoida ja samalla valita siihen vain hyvännäköistä roipetta. Ja onhan tuo mylly ny herrajjesta paljon kauniimpi kuin hamsteri, siitä vaan hankkimaan :). Kahvitarvikehylly kuulostaa myös hyvältä…siihen saisi kaikki ihanat pavut ja muut nätisti.

  Leave a Reply