Parketti valkoiseksi

28.08.2012

Tässä hieman infoa projektista parketti valkoiseksi. Nyt kun kaikki on vielä hyvässä muistissa, ajattelin kirjoittaa työvaiheita ylös jos joku muukin samaa hommaa suunnittelee.

Kaiken kaikkiaan lopputulos onnistui täydellisesti eikä suurempia ongelmia juurikaan tullut. Isoin homma oli tavaroiden siirtelyssä ees taas, sillä maalasimme huoneen kerrallaan. Aavee teki kyllä varsinaisen fyysisen työn, ja sivusta seuranneena ehkä voisin mainita että lattian hiominen kulutti jonkin verran mieheltä energiaa.

Maalivalinta oli loppujen lopuksi helppo, vaikka törmäsimmekin rautakaupassa ”ei parkettia oikeastaan kuulu maalata” -kommentteihin, mutta so what. Mitä vaan voi maalata. Selvittelimme asiaa ja päädyimme maalaamaan liuoteohenteisella Betoluxilla (älkööt kukaan käyttäkö hommaan Betolux Aquaa, siitä kuulimme oikein pahoja kauhutarinoita). Noin 91 neliön maalaamiseen kahteen kertaan tarvittiin 15 litraa maalia, jonka hinnaksi sävytyksineen tuli yhteensä noin 260 euroa. Lattia hiottiin karkealla hiomapaperilla (karkeus 60 ja 80), jotta kova parkettilakan pinta saatiin rikki. Apuvälineenä oli jatkovarrellinen hiomatuki.

Maali levitettiin telalla ja viimeisteltiin laadukkaalla, leveällä pensselillä (mitä hienommat harjat, sitä tasaisempi jälki). Toisen maalikerroksen pystyi maalaamaan vuorokauden kuluttua. Kalustekuiva pinta luvataan maalipurkin kyljessä n. kuukaudessa, mutta kuivien säiden ja hyvän tuuletuksen ansiosta me pystyimme laittamaan kalusteet paikoilleen jo viikon kuluttua. (Pari evakkoyötä vietettiin kyllä patjoilla toimistoni lattialla, mikä olikin aika hauskaa.)

Sopiva maalisävy valittiin Tikkurilan lattiavärikartasta, josta löytyi juuri sopiva harmaaseen taittuva vaalea sävy, 2105. Sävy osoittautui onneksi täydelliseksi, se näyttää lattiassa juuri sopivan valkoiselta.

Kolme ylintä kuvaa ovat makkaristamme, alimmainen olkkarista.

Seuraa Kettukarkki-blogin remppatarinoita lisää Facebookissa, Instagramissa, Bloglovinissa tai Blogilistalla.

 

A quick info of our project ”how to paint on parquet floor”. We chose a paint for concrete and other hard materials (Betolux). Before painting two layers, we broke the floor surface with a hard sandpaper. The tone we chose, was grayish white which looks perfect white on the floor. Since we painted one room at a time, the most hard work was to move the furniture around. The painting itself was not too difficult to do.

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply JohannaKoo 28.08.2012 at 11:24 am

  Voi kun hieno jälki!! <3 Tämä ois mun unelma, jos joskus sais aikaiseksi ;)

 • Reply Pieni lintu 28.08.2012 at 11:25 am

  Vau, kyllä vain raikastui ilme!

 • Reply LauraQ 28.08.2012 at 11:42 am

  Vau mitä jälkeä!
  Eiks teillä betolux haissu pitkään? Musta tuntuu, että viime kesän rempan ja muuton jälkeen täällä leijaili kuukauden sellanen katku. Voisi tosin olla jostain muustakin maalista tullu…

 • Reply tiinakaisa 28.08.2012 at 12:19 pm

  Hyvä lopputulos, joten kyllä aherrus kannatti :)

 • Reply Simpukka 28.08.2012 at 12:35 pm

  Teimme aivan saman tempun tyttären huoneeseen joulukuussa. Maalikauppias tuumasi ykskantaan, että ”parkettivalmistajat kieltää parkettilattian maalaamisen”. Perusteena se, että jos lattia on kiinnitetty huonosti, voi yksittäisten lautojen reunat saada liikaa kosteutta ja kypristyä koholle. Maalari-isäni hieman ihmetteli, sillä samaa kosteaa litkua lakkakin on, ei juuri eroa maaliin. No, tietenkään ei annettu maalitädin sanojen säikyttää vaan maalasimme ja huone on asuntomme kainein. NImenomaan järeämmällä Betoluxilla ja kuivatus 3 viikkoa. Silloinkin oli vielä hieman pehmeä maali ja kerrossänkyn jalkojen alta maali meni kurttuun. Mitäpä sen väliä lattiassa, joka näyttää nyt vanhalta, maalatulta puulattialta <3

 • Reply Ekku 28.08.2012 at 2:25 pm

  Meidän rintamamiestalon sauvaparkettilattiat maalattiin nimenomaan betolux akvalla. On kestänyt kohta 4v moitteetta. Vaati toki lakkapinnan hiomisen jotta maali tarttuu.

  Päädyimme akvaan, koska talossa piti perheen asua koko maalaamisen ajan ja kun maalasimme huone kerrallaan, niin ei ongelmia liuottimista tullut.

  Eli toimi meillä :)

 • Reply nieinda 28.08.2012 at 2:32 pm

  Hei! Tulipa lattiasta raikkaan näköinen, pieni mutta iso muutos. Pieni kiilto tekee asunnosta ihanan ylellisen näköisen. Ja hintakin kuulostaa noin ”suurelta muutokselta” kovin kohtuulliselta. Koko parketin vaihtaminen olisi varmasti tullut roimasti kalliimmaksi! Näppärää. :)

 • Reply Sarp 28.08.2012 at 2:47 pm

  Hieno lopputulema.
  Jäin miettimään voisiko laminaattilattian maalata…
  By the way, ihastuin teidän takkaan. Vau!

 • Reply Piia 28.08.2012 at 4:36 pm

  Wau. Upea lopputulos!! Mä haluaisin tehdä just tuon saman meidän kellertyneelle tammiparketille. Täällä Islannissa kun vihjaiseekin maalikaupassa aikovansa maalata parketin, ni hyökkäävät päälle kuin vihaiset ampiaiset. On kuulemma niin VÄÄRIN maalata parketti. Ainoa mikä epäilyttää, on tuo hiominen. Onnistuiko se ihan ok noin vaan käsipelillä? Meillä on myös tuommoinen rapiat 90 neliötä, mitä pitäisi hioa, olisi varmasti rankka homma!!

 • Reply Aniliini 28.08.2012 at 8:21 pm

  Tuo valkoinen lattia on todella upea!

 • Reply Maire 28.08.2012 at 8:58 pm

  JohannaKoo: Kiitokset! Ja tsemppiä projektiin jos samaan lähdette – suosittelen kyllä!

  Pieni lintu: kiva kuulla että tykkäät. Ja sen lisäks että ilme raikastui, tuntuu että muutkin huonekalut & kamat näyttää raikkaammalta valkoista taustaa vasten.

  LauraQ: Tackar! Kyllähän se betolux kärtsäsi, mutta aika nopeasti se pahin haju lähti. Me oltiin kyllä mökillä pahimman käryn aikaan (n. viikko) ja sen jälkeen tuoksu vaan ”uudelta”.

  Tiinakaisa: Kiitos :)

  Simpukka: Juu ei niitä maalikauppiaita kannata kuunnella. Meillä myös toisessa lattiaprojektissa (josta kerron vielä myöhemmin) kuultiin niin ristiriitaista infoa ammattilaisilta että oksat pois…

  Ekku: Okei, kiva kuulla! Ehkä teidän lattian puulaji sopi aquan kanssa yhteen, eikä huonoja ylläreitä tullut?

  Nieinda: No joo, ihan järkyttävän halpahan tuosta tuli. Valtava muutos, ja hinta aivan mitätön. Tosin kun itse tekee, ilmaistahan se on. Mutta aika monta päivää tuohon saatiin kulumaan… tai viikkoa oikeastaan.

  Piia: Joo ei kannata kertoo kellekään että maalaa parketin, saa vaan paheksuvia katseita :). Jotenkin vaan ainakin mun silmään kaikki parketit näyttää tällä hetkellä tosi tylsiltä, väristä ja puulajista riippumatta. Paitsi oikein vanhat lattiat on aina ihania. Ihan hyvin tosiaan sai käsipelillä lakkapinnan rikki, ja sehän riittää maalin tarttumiseen. Tosin tuo mies sai aika kunnolla käyttää lihasvoimaa. Kuulemma yhteen huoneeseen meni kuitenkin vain noin tunti, ja se varrellinen hiomatuki on aika oleellinen työväline. Lattialla kyykistellen vois mennä ehkä elämä.

  Aniliini: Kiitos :)

 • Reply Niina 28.08.2012 at 9:36 pm

  Oi tulipa hieno!! Voisi näyttää miehellenikin näitä kuvia teidän lattiasta- jospa hän innostuisi tekemään saman meidän talon ällöttävän kirsikka/pähkinän väriselle parketille!
  Tarviko lattiaa hioa muutakuin hieman pinnasta vai pitikö koko lakkakerros poistaa? Ai että tekisipäs mieli kokeilla… ;)

  • Reply Maire 29.08.2012 at 5:43 pm

   Kiitti! Ei tarvitse poistaa koko lakkapintaa, riittää pelkkä pinnan karhennus että maali tarttuu. Siitä vaan hommiin!

 • Reply aNNa 29.08.2012 at 2:04 pm

  Mahtava!! Just aiheesta omaan blogiini pienesti postasinkin. Onkohan parketin hiominen käsin turvallisempaa vai voiskohan vuokrata sen ison työnnettävän/liikuteltavan koneen ..kuinka paljon parketissa on varaa ottaa pois?

  Jossain toisessa blogissa oli käytetty kans betolux akvaa eikä huonoa sanottavaa siitä ollu ..mitä ne kauhutarinat oli mitä teille kerrottiin?

 • Reply Aino 29.08.2012 at 8:35 pm

  Upea lattia! Valoa valoa valoa tuli niin paljon lisää.

 • Reply Päivi Lemström 29.08.2012 at 8:49 pm

  Hei, olipa mukavaa löytää blogisi ja kiva saada vinkkejä sinulta. Lattiasta MUUTEN tuli ihan mielettämän KAUNIS!
  T. pÄIVI

 • Reply Maire 30.08.2012 at 4:44 pm

  aNNA: Moi! Riippuu parketista kuinka paljon on hiomisvaraa, mutta koneellista hiontaa ei tosiaan maalauhommaa varten tarvitse. Ja se koneen kanssa puljaaminen vasta pölyistä hommaa onkin (en lähtis tekeen ellei ois ihan pakko). Sitäkin tehtiin vanhassa kämpässä ja oli kyllä urakka. Jos tosiaan ei tiedä kuinka paksu viilu parketissa on, en suosittelis hiomista. Pääsääntönä kai on, että mitä vanhempi parketti, sitä paksumpi viilu. Uusia ei kai välttämättä edes pysty hiomaan koneella. Akvasta kuultiin sellaista juttua että joutuu maalaamaan useamman kerran ja silti kuultaa puu alta.

  Aino: Kiitokset! Ollaan kyllä itse todella iloisia että lähdettiin projektiin.

  Päivi: Moi! Ja mahtavaa että löysit tänne. Ja saa kysyä aina lisääkin vinkkejä, remontteja ollaan tehty jos jonkinlaista.

  • Reply aNNa 31.08.2012 at 7:43 pm

   Hurjan suuri kiitos vastauksista :) Ehkä hionta sitten tosiaan käsipelillä. Ja majoituspaikan etsintää pariksi viikoksi :D
   Nä sun kuvat kyllä rohkaisee kokeilemaan, kiitos niistä :)

 • Reply Pinja 31.08.2012 at 11:59 am

  Näyttää tosi hyvältä! Olenkin miettinyt joskus miltähän maalattu parketti näyttää. Nyt voi ihan eri silmin katsoa karseita parkettilattioita asuntonäytöissä :)

  • Reply Maire 31.08.2012 at 4:33 pm

   Totta muuten! Asuntonäyttöihin uusin silmin siis :)

 • Reply MAMI GO GO / Minttu 31.08.2012 at 1:20 pm

  hei vau, mun pitää näyttää miehelleni tämä. haaveilen valkoista lattioista, nyt meillä on ihan tummaksi (lakattu, värjätty,???) tammiparketti. olen kuvitellut että sen hieminen ja maalamineen maksaisi ihan jräyttäviä summia. ja että asunto olisi niin täynnä hiomapölyä että..

  eli siis ihan säsin, jokun varren kanssa lattiat vain hiottiin paremman tarttuvuuspinnan saamikseksi. teillä oli kuitenkin vaalea parketti alla? montahan kerrosta tummaan parkettiin pitää laittaa? ja maalasitte samalla myös listat, irroittamatta niitä? mä haluuuuu-uuun myös!

  meillä neliöitä 75, mutta kauheasti tavaraa ja kaksi pientä lasta.. mitenhän saisi kaiken järkättyä hyvin ja hermoja täysin menettämättä. ja nyt syksyllä pitäisi ehkä antaa kuivua vähän kauemmin?

  • Reply Maire 01.09.2012 at 9:01 pm

   Jaahas, saattaahan se olla että pari kerrosta riittää tummankin parketin peittoon. Jos ei, niin sit vaan yks kerros vielä päälle. Kyllä tuo aika paksua kamaa on. Ja jep, laiskoja kun oltiin, listat maalattiin paikoillaan (miksi suotta mennä aidan korkealta kohdalta?). Varmasti syksyllä kuivumisaika on ihan toista, kyllähän se askeleen kestää mutta huonekaluista jää taatusti helpommin painaumat ellei anna kunnolla kuivua. Säästäkää homma ens kesään? Tsemppiä projektiin!!

 • Reply Torkkuja 31.08.2012 at 10:53 pm

  Mahtavan näköstä ja loistava idea. Ei ole tullu mielen viereenkään, että parketinki vois maalata. Meillä on kyllä ihan uus parketti ettei sitä viitsi maalata. Mutta jos tuon olis tosiaan tajunnu asuntonäytöissä niin vois olla parhaillaan osoitekin aivan toinen. ;)

 • Reply MiiaN 02.09.2012 at 8:16 am

  Ihana! Olen valkoisen lattian ylin ystävä, mutta mieheni ei. Nyt pitää aloittaa täsmällinen ja hidas mielenmuutosprojekti, että putkirempan jälkeen tumma parketti saisi raikkaan valkoisen väripinnan. Eikä tuo projektin hintalappu todellakaan huimaa päätä.

  Onko rumaa toivoa, että putkirempan aikana remppamiehet hieman kolhisivat parketin pintaa, jolloin sille olisi pakko tehdä jotain?!

 • Reply Sanna 05.09.2012 at 10:21 am

  Tulipa kaunis lopputulos!!!

  Mulla vastaava on ollut mielessä jo hyvän aikaa, mutta mieheni (eikä kukaan muukaan, jolle asiasta olen puhunut) ole YHTÄÄN innostunut asiasta. Ikään kuin vanhan parketin maalaaminen olisi suurinkin rikos.

  Meillä on vanha ja kellastunut tammimosaiikkiparketti melkoisen tiukalla lakalla-mitenköhän hiominen käsipelillä onnistuisi…?
  Onko sinulla Maire tai kellään lukijoista kokemusta mosaiikkiparketin maalaamisesta? Olen lukenut vain yhden kokemuksen, joka ei ollut mairitteleva. Tosin melkein mikä vaan voittaa kellastuneen parketin…yyh.

 • Reply Tanja Lehtinen 01.10.2012 at 6:29 pm

  Aivan ihania kuvia sinulla! Ja tuo lattia…
  IIIhana!

 • Reply M 01.01.2013 at 11:26 pm

  Heissan! Eksyin tänne sattumalta kartoittaessani lattiavaihtoehtoja tulevaa remonttiamme varten. Mitenkäs tämä ratkaisu on kestänyt käyttöä nyt muutaman kuukauden kokemuksella, voisitteko edelleen suositella vastaavanlaista urakkaa?

  • Reply Maire 06.01.2013 at 5:01 pm

   Moi! Ollaan oltu enemmän kuin tyytyväisiä lattiaan. Maalivalinta osui nappiin sekä värin että kestävyytensä puolesta. Vaikka meillä lattia ei kolhuilta säästy, ei parketti paista mistään kohdasta yhtään ja hyvin varmaan kestää jatkossakin. Voin kyllä suositella – on mielestäni paljon järkevämpi tehdä näin kuin vaihtaa esim. koko lattia uuteen. Siinä sitä vasta savottaa olisi, tämä remppamäärä pysyi vielä ihan inhimillisenä.

 • Reply kaj nalo 24.01.2013 at 7:19 pm

  Täälläpäin tuli tehtyä äskettäin sama ratkaisu, ikäänkuin uusi elämä, vanhalle, huonokuntoiselle pyökkiviilutetulle kelluvalle parkettilattialle tärpättiohenteisella, sävytetyllä, betoluxilla. Iso purkki riitti reilusti noin 55 neliölle. Itse tein seuraavaa:

  0)listat pois.
  1)Kipristyneisiin viilujen saumoihin painettiin puuliimaa ja paino päälle yöksi (näitä oli paljon, eli viilu irronnut vanhemmiten liimauksestaan ja nurkat nousevat)
  2)Hionta käsin epäkeskohiomakoneella (helpottaa asiaa huomattavasti) jotta kohonneet ja liimatut kohdat tasoittuvat, sitten koko lattian lakkapinta hiomalla rikki samalla koneella. Nurkat ja ahtaat paikat hiottiin käsin.
  2.1)teippaukset, suojaukset ym ym.
  2.2) Lattian imurointi, jonka jälkeen loput pölyt kostealla pyyhkeellä pois. silti saat metsästellä hiuksia märästä maalista. Puhtaat vaatteet ja hyvä valaistus tärkeää.
  3) telalla ohennettu kerros maalia, kuivui sukilla käveltäväksi seuraavaksi päiväksi.
  4) seuraavana päivänä kerros ohentamatonta maalia telalla, seuraavana päivänä hieman nihkeä, sitä seuraavana jo ok kävellä sukilla.
  5) muutama päivä kuivumista.
  6)listat.
  7)noin viikon,kahden päästä uskalsi jo kalustaa.

  kokemuksia:
  Käry luonnolisesti mykistyttävä, asunto elinkelvoton maalauspäivänä, sen jälkeen ok kunhan tuulettaa kunnolla.
  Telalla ei ollut väliä käytinkö kympin kattomaalitelaa vai kolmen kympin mohairia – maali tasoittui aivan identtisesti molemmilla mutta jäi molemmilla tarkasti katsottaessa pienelle samanlaiselle ”appelsiinille”, niinkuin telalla yleensä. Jos ottaisin kuvan, se ei näkyisi, mutta valoa vasten kyllä. Nyt jos tekisin niin kokeilisin pinnalle tasoittajaa telauksen jälkeen, niinkuin blogistilla.

  Kelluva parketti kun oli kyseessä, parkettipalojen saumojen kohtiin ei epäkesko purrut kovin hyvin. Itselläni saumakohdat pakenivat hiomapaperin alla ja monesti ne jäivät salakavalasti karhentamatta – näistä kohdista olen huomannut maalin herkästi lohkeavan, noin millin levyisiä soiroja. Teräväkulmainen esine pudotessaan lohkaisee herkästi palan maalista, nämäkin saattavat tosin johtua liian huonosta karhennuksesta. Lohkeamat eivät kaada elämää, ne katoavat valkoisella lattialla paistavien saumojen sekaan, eivätkä haittaa kun muistaa mikä oli lähtökohta.

  Pöly paistaa nopeasti silmään vaalealla lattialla, mutta ainakin tietää paremmin mistä imuroida.

  Nämä tehty huone kerrallaan, asutussa asunnossa. Yleisilmeen muutos on melkein identtinen kuin ylläolevissa kuvissa, ennen-jälkeen kuvat ovat kuin omasta rempastani. Lisääntynyt valoisuus on myös ehdottomasti plussaa.

 • Reply Mia 03.01.2015 at 7:25 pm

  Hei! Millaiselta lattianne näyttää tänä päivänä, oletteko olleet tyytyväisiä?
  Minulla on suunnitelmissa vanhan pyökkiparketin maalaaminen, ja tavoittelen juuri teidän lattianne kaltaista lopputulosta. Mietin vain, mitenkähän kulutus tulee siinä näkymään etenkin, kun meillä on koira. Tuleekohan lattiaan helposti tummia naarmuja jne. Entä roskat, näkyvätkö selvemmin kuin aiemmin? Kiitos vastauksesta!

  • Reply Maire / Kettukarkki 07.01.2015 at 11:02 am

   Moikka Mia!
   Me muutettiin tästä asunnosta pois jo vuosi sitten, mutta yksi vuosi ehditiin maalatusta lattiasta nauttia. Erittäin tyytyväisiä oltiin, ei tullut suurempia naarmuja tai jälkiä, ainakaan mitä oltaisiin huomattu. Pöly toki näkyi paremmin kuin ihan puunvärisellä lattialla, mutta ei se oikeastaan haitannut – oli vaan selkeämpää pitää lattia puhtaana kun näki heti milloin täytyy imuroida jne. Voin kyllä suositella maalattua lattiaa, ja varmaan aika paljon riippuu myös lattiamatskun pohjasta millainen lopputuloksesta tulee. Kovin pehmeä puumatsku ottaa kolhuja hyvin, mutta kova on aika huoleton. Lakan pinta kannattaa rikkoa hyvin, jotta maali tarttuu hyvin. Tsemppiä remppaan!

   • Reply Mia 09.01.2015 at 9:26 am

    Hei ja kiitos vastauksesta! Kysyn vielä, muistatko, tuliko lattia paljon liukkaammaksi kuin ennen maalaamista? Meillä on koira, ja mietin, tuleeko se vetämään lipat maalatulla lattialla…

    • Reply Maire / Kettukarkki 09.01.2015 at 9:47 am

     Eipä kestä! Ei lattia ainakaan liukkaammaksi tullut – sanoisin että se parketin lakkapinta oli liukkaampi jopa. Parketti oli suht uusi, joten todella tasainen ja kiiltävä pinta siinä oli.

     • Mia 12.01.2015 at 12:38 pm

      Dänks!

 • Reply Mikko 25.07.2015 at 9:27 pm

  Moikka! Vielä kysymys lattiaa koskien. Pitäisi aloittaa lattian maalaus ihan näinä päivinä, ja vähintään 2 viikkoa on tullut arvottua liuotinohenteisen ja vesiohenteisen maalin välillä. Liuotinohenteisessa huolettaa eniten kellastuminen. Millaisia kokemuksia teillä tuli kellastumisesta / tummumisesta lattianne kanssa?

  • Reply Maire / Kettukarkki 25.07.2015 at 11:23 pm

   Moro! Ehdimme asua tässä kodissa n. vuoden lattian maalaamisen jälk. ja tuossa ajassa emme kyllä mitään kellastumista panneet merkille. Tsemppiä hommaan!

 • Reply vv 18.06.2018 at 11:26 pm

  Hei! Vieläkö vastaat vanhaan juttuun. Onko maalin kiiltoaste mikä? Kiiltävä vai puolikiiltävä.

  • Reply Maire / Kettukarkki 25.06.2018 at 7:23 pm

   Moi! Itse asiassa en kyllä muista enää maalin kiiltoastetta. Mielestäni sitä ei voinut valita, vaan tätä maalia oli vaan se yksi kiiltoastevaihtoehto.

  Leave a Reply