Kukkiva joulu

21.12.2012

Vuoden odotetuin perjantai, sanoisin. Takana pimeimmät päivät, kiiretohinat, edessä herkuttelupäivät ja leppoisaa lomailua. Joulu on vallannut kotimme kuusta myöten, joka vielä hetken saa sulaa vintin viileydessä ennen koristelua. Ilmassa piparin- ja hyasintintuoksu, voiko parempaa olla?

Tiesittekö, etteivät kotimaiset talvena kukkivat kukat ole ihan itsestäänselvyys? Ensimmäinen Suomeen tullut joulukukka oli hyasintti, jonka helsinkiläinen kukkakauppias sai asiakkaiden ihmetykseksi kukkimaan näyteikkunassaan joulukuussa 1879. Nykyään valikoima on hurjan laaja, eikä kukkien hankinnassakaan tarvitse siis lähteä merta edemmäs kalaan. Kotimaiset kukat tunnistaa sirkkalehtimerkistä.

Kiitos Kauppapuutarhaliitto ry:n, jouluumme tupsahti laatikollinen kotimaisia joulukukkia. Myös retki lähikukkakauppaan oli ikimuistoinen — kannoin kinosten läpi kainalossani karvaiseksi meritähdeksi naamioitua vauvaa ja perässäni vedin pulkan kyytiin pakattua jättipahvilaatikkoa, jota isompi tytär piti pystyssä. Mahtavaa talviliikuntaa ja haukkarit hellinä! Täällä teiden auraus on näemmä vielä harkinta-asteella (tai harjoittelu-), joten vaunuilla on ihan turha lähteä mihinkään. Paketista paljastui ihana kirjo kukkia, joista kuvissa näkyvät (ylhäältä alas) hyasintit, amaryllis ja itselleni uutukainen, vienonvihreä jouluruusu. Hyasintit halusin laittaa korkeisiin laseihin pelkän sipulin kanssa, samalla testaan kestävyyttä — tykkään niistä niin kovin juuri näin.

*****

Lovely Finnish christmas flowers I got as a present for the blog.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply tiinakaisa 21.12.2012 at 2:32 pm

  Nättiä! Ja ihana yllätys nuo kukat!

 • Reply hanna 21.12.2012 at 9:30 pm

  Kauniit nuo hyasintit, mainio idea pukata ne viinilasiin! Hyvää joulua teille!

  • Reply Maire 22.12.2012 at 10:26 am

   Hyvää joulua myös sinulle!

 • Reply Annika 29.12.2012 at 4:58 pm

  Oooooh, sulla on toi Karkkipurkki, Kerttu Nurmisenko se oli? Se on HIENO!

 • Reply Maire 29.12.2012 at 9:31 pm

  Jep, Kertumpa hyvinkin. Mun mielestä jokaisella Mairella on täytyy olla Isoäidin karkkipurkki :). Metsästin muuten viimeisen tuotannossa olleen yksilön (kymmenisen vuotta sitten).

 • Leave a Reply