Syksyllä Marimekossa

05.04.2013

Marimekko_astiat_lores Marimekko_laiturikattaus_lores Marimekko_pressi Marimekko_puupalikat_lores Marimekko_syksy_loresMarimekko_kettu_loresMarimekko esitteli eilen lehdistölle syksyn 2013 Sääkirja-mallistonsa, joka oli mukava yhdistelmä pehmeitä luonnonsävyjä, piirtojälkeä ja suurilinjaista geometriaa. Oiva-astiastoon tulee uusia osia, muun muassa kaadin (jee!) ja laakea tarjoiluvati. Astiaston uudet koristelut ovat kivoja, omaksi suosikiksi nousee tuo 20 cm lautasen (edit. uuden tarjoiluvadin) keltaharmaa akvarellimainen väritys. Muutenkin akverellin ja piirtokuvion yhdistäminen sekä kuoseissa että astioissa näytti mielettömän hyvältä. Paluu selvästi vahvemmin 80-lukuun ja Fujiwo-tyyliin, mikä on vain hyvä juttu.

Myös lastenhuoneen sisustukseen tulee kivoja uusia juttuja. Kankaiden lisäksi pikkutenavia lellitään puisilla palikoilla, palapeleillä ja älyttömän hauskalla palikkatornilla (kuvassa). Tornin palaset menevät kätevästi sisäkkäin. Parin muun bloggaajan kanssa näistä juttelimmekin, että taitavat päätyä mutsien hipelöitäviksi hyllyyn. Lapset pysykööt kaukana.

Marimekko ottaa rohkean askeleen myös aterinsuunnittelun suuntaan. Syksyllä ilmestyy myös Mari Isopahkalan suunnittelema Konkkaronkka-aterinsarja, joka koostuu keskenään erilaisista persoonista eli erilaisista aterimista. Ajatus on kieltämättä aika virkistävä, enpä äkkiseltään muista toista vastaavaa. Ylimmässä kuvassa näkyy kolme erilaista lusikkaa, joista ajatus aukeaa. Aterinsarja on erittäin hyvin viimeistelty ja kahvaosien pyöreissä muodoissa ei näy saumajälkiä, mikä on monesti se heikko kohta.

Juttelin tilaisuudessa Oiva-astiastosta Marimekon edustajan kanssa, joka kertoi sekä Oivan että Konkkaronkan olevan Marimekolle suuri satsaus yrityksessä. Tarkoittaen muotoilua, koristelusuunnittelua, laadun- ja tuotannonvalvontaa. Suosituksi noussut Oiva-sarja halutaan pitää pysyvänä mallina, joka saa säännöllisesti uusia osia tai vähintään uutta väritystä. Tavoitteena on, että kaikki uudet osat olisivat alkuperäiseen Siirtolapuutarha-koristeluun sopivia. Ja niinhän ne sopivat. Omasta kaapista löytyy kasapäin Siirtolapuutarhaa, jota kyllä täydennetään näillä uusilla kivoilla osilla.

Sekä Oiva että Konkkaronkka valmistetaan ulkomailla. Oiva Thaimaassa, Konkkaronkka Vietnamissa (toivottavasti muistin maat oikein päin). Marimekon edustaja kertoi, että koska astiatuotanto ole Marimekon keskeisintä liiketoimintaa, tuotantokin teetetään alihankkijoilla ulkomailla sillä omia tehtaita ei ole. Mutta voisiko se tulla sellaiseksi, osaksi keskeistä liiketoimintaa? Osaajia talosta selvästi löytyy. Tehtaiden investointi kotimaahan (ulkopuoliset sijoittajat perhaps)? Pienempi kate, parempi mieli?

Marimekko presented the new Autumn 2013 collection ”Sääkirja” (Weather book) based on the Finnish weather variety.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Riikka 05.04.2013 at 3:59 pm

  Allekirjoitan täysin tuon viimeisen kappaleen. Suomestakin löytyisi (ainakin vielä) tuotteille tekijöitä ja ostajakin saisi hyvän mielen, kun tietäisi tukevansa kotimaista työtä.

 • Reply Leeena 05.04.2013 at 8:41 pm

  Meillä ikävä kyllä jäävät nämä kauppaan, kun koitamme suosia astiahankinnoissamme mahdollisimman suurta kotimaisuusastetta. Pari suurta tarjoiluvatia ostin ennen kuin tajusin näiden olevan tuontitavaraa (suunnittelu toki työllistää täälläkin, mutta se vaan ei riitä tällä hetkellä valinnoissamme).

 • Reply Kaisla 05.04.2013 at 10:13 pm

  Jos oijein ymmärsin, niin vähän ristiriidassa tuo marimekon edustajan puhe. Toisaalta iso satsaus yrityksessä nuo astiastot, toisaalta ei keskeinen osa liiketoiminnassa. Anyway, kotimaisuuden puolesta liputtaisin minäkin. Ja uskallan väittää, että marimekon nykyiset hinnat kyllä kattais ja tuottais täysin suomalaisellakin tuotannolla.

 • Reply ulla 07.04.2013 at 10:37 am

  Itä-Suomalaisena harmittaa Marimekon yt:t Kiteellä ja Sulkavalla.
  Kohta kaikki työ katoaa täältä.

 • Reply Johanna 07.04.2013 at 10:56 am

  Ihastelin näitä jo vuoden alussa kun olin Marimekon tehdaskierroksella Herttoniemessä. Tuo teekannu on aivan uskomattoman hieno!

 • Reply Riikka - Hunajaista 07.04.2013 at 10:39 pm

  Meikäläisen kuuppakin siellä yhdessä kuvassa :) Marimekon pitäisi kyllä satsata suomalaiseen tuotantoon! Viis hinnasta, olisi upeaa suosia täysin suomalaista firmaa…noh….ymmärrän kyllä ettei se ole kannattavaa…..

 • Reply sanna 24.04.2013 at 11:26 pm

  Jää kyllä kauppaan meilläkin tuon valmistusmaan takia. Aivan turhaa koittaa olla imagoltaan suomalainen ja samaan aikaan ajaa omaa tuotantoa täällä alas ja siirtää sitä halvempiin maihin. Surullista sanon. Ja nykyisistä valmistusoloista kun ei tiedä, kuinka eettistä ja kuinka kestävää on. Sama koskee kyllä Marimekon kankaitakin. Mielellään vastaavat painavansa Suomessa, mutta kankaan alkuperään sain myyjältä ylimielisen vastauksen ”Suomessa ei kuule puuvilla kasva.” Niinkö…
  Toivotaan että viesti tavoittaa myös Marimekon! Nykyisellään harkitsen todella tarkkaan kannattaako Marimekkoa ostaa.

 • Leave a Reply