Täytetty focaccia

13.06.2013

partsilla

Täytetty_focacciaTiedättehän ne Italian pitsakioskit, joista saa valmiina neliöpaloina edullisesti pitsaa (eurolla, kahdella iso pala)? Monesti niissä on myös focacciaa eri täytteillä, ja reissulla niitä tulikin maisteltua jos jonkinlaista. Meillä kotona tehdään paljon focacciaa, yhtenä syynä täydellisen reseptin löytyminen Masterchef-Joonaksen Kotona keittiössä –kirjasta, jossa muhkeaksi paisuva taikina syntyy vaivattomasti kuivahiivalla. Focaccian päälle laitan yleensä perussettiä, eli aurinkokuivattua tomaattia, rosmariiniä, sormisuolaa ja oliiviöljyä pirskoteltuna. Alepaan oli muuten ilmestynyt näppärässä pussissa valmiiksi suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja (makukin oli jees). Sen niiden öljyisten luikareiden silppuamisen voi siis tästä eteenpäin skipata.

Pikkusiskoni (murusen kummitäti) tuli meille kesäpäivää viettämään ja nautimme puistopiknikin ylijäämäeväät myöhemmin parvekkeella kahvin ja taatelikakun kanssa. Täytetty focaccia onkin täydellinen piknikkiruoka, tämän kesän ehdoton juttu meidän piknikkilaukussamme. Väliin laitettiin tällä kertaa peruskamaa: parmankinkkua, vähän avocadotahnaa, rucolaa ja mozzarellaa. Tomaattiakin livahti joihinkin.

Italiassa pitsakioskeja on joka nurkalla, toivoisin niin sellaisia tännekin. Pitsahuttusta ei tähän lasketa, mutta voi kun joku perustaisi sellaisen pitsaa kilohinnalla -puljun. Focacciaakin sieltä saisi.

Tässä vielä Joonas Hämäläisen resepti tiivistettynä: 8 dl vehnäjauhoja, 5 dl 42-asteista vettä, 1 dl oliiviöljyä, 1 pss kuivahiivaa, 1 rkl suolaa (minä laitan puolikkaan ja se riittää), 1 tl sokeria. Kohota taikinaa tunti, kohota lättyä uunipellillä tunti, heittele täytteet päälle ja paista 25-30 minsaa 225 asteessa. Joonaksella oli myös loistava vinkki: öljyä leivinpaperi kevyesti.

You know those small pizza kiosks in Italy? They also often sell filled focaccia there. This is our version. Focaccia is definitely a picnic food we’re going to make a lot in this summer.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply tiinakaisa 13.06.2013 at 10:32 am

    Oih, tykkään niin focacciasta ja parasta on, kun päälle saa heitellä ja pirskoitella kaikkia ihania aineksia ja mausteita. Taidan leipasta tätä tänään, edelliskerrasta onkin aikaa.

  • Leave a Reply