Purkissa!

04.07.2013

Purkissa_Teresa_Välimäki Purkissa

Kukas se sieltä lusikasta vilkuttaa? No eräs heppu, jota käytiin Italian-lomalla moikkaamassa.

Ekakskin, mulla on onni kuulua samaan ruokakuntaan yhdessä miehen kanssa, joka saa välillä mahtavia ruokainspiksiä ja sulkeutuu keittiöön resepteineen. Yleensä kokkaus lähtee käyntiin keittokirjan reseptistä, jota ei olla ennen kokeiltu. Olen tässä vuosien varrella myös huomannut, että uuden keittokirjan hankkimisen jälkeen kokkaussulkeisten määrä kasvaa. Minä siis kannan kotiin keittokirjoja. Usein.

Olin tilaisuudessa, josta sain Teresa Välimäeltä ja Johanna Lindholmilta naisten tekemän Purkissa!-keittokirjan. (Miksen pyytänyt omistuskirjoituksia, hö!) Teresa kertoi, että kirjan kantava ajatus on se, että hilloa, kastikkeita tai marinoituja vihanneksi sun muuta voi tehdä myös pienen määrän kerrallaan. Pari purkkia riittää, ei tarvitse koko maakellaria täyttää. Ja ihan totta, mihin niitä purkkeja nykykeittiössä lähtee survomaan, harvassa talossa enää mitään kylmäkellareitakaan on. Ja meillä esimerkiksi ketsuppipurkki saattaa kestää vuoden. Jotenkin tämä ”yksi purkki kerrallaan” -ajatus kirkastui päässäni ja tuntuu meidän keittiöön sopivalta. Mieluummin näkee vaivan vain yhden hyvän purkillisen tekemiseen, kun ostaa kaupasta nopeasti yhden pahan. Kuka esimerkiksi ihan oikeasti tykkää kaupan punajuurista tai siitä sinappipikkelssistä?

Kirjan alussa on asiallinen ”säilönnän lyhyt oppimäärä”, joka on hyödyllinen, jos ei ole sattunut käymään talouskoulua. Säilönnästä käydään läpi mm. välineet, puhtaus-asiat, umpiointi ja sen sellaiset. Myös reseptimäärä on tyyliä ”raamattu” eikä vain muutama valikoitu resepti. Veikkaisin, että naisilta on mennyt tovi jos toinenkin tämän kirjan kokoamiseen. Mutta kyllä kannattikin.

Kirjassa on mukavan kuuloisia ohjeita, kuten erilaisia mauste- ja hierontasuoloja (”rub”, esim. lihoille ja kaloille), hilloja ja grillauskastikkeita. Itselläni on listalla tryffelimarinoitu kotijuusto, jonka resepti on tosi yksinkertainen, mutta vähänkö hyvältä kuulostaa! Juustohyllyllä olen vaan vetänyt vesiperän kerta toisensa jälkeen (tai sitten meillä yksi toinen kotikokki on ehtinyt keksiä jo hankitusta kotijuustosta jotain aivan muuta). Paitsi että siinä parhaassa lähikaupassamme, Mustapekassa, kotijuustoa varmasti kyllä olisi.

Kun Aavee teki kirjasta Earl grey -teellä maustettua raparperi-vaniljahilloa, tuli kauhea himo yhdistää sitä maapähkinävoihin. Ja yhdistelmähän oli aivan mieletön. Näitä leipiä me ollaan syöty varmaan viikko putkeen joka ilta. Hillo on tosi hyvää, itse en olisi koskaan keksinyt yhdistää teetä ja raparperia.

Myöskään kirjan visuaalisuutta ja järjettömän herkullsia esillepanoja ei voi olla ohittamatta. Kirja on ehdottomasti yksi kauneimmista ikinä julkaistuista keittokirjoista. Me pakkaamme tämän mökillekin mukaan.

Purkissa! is a cooking book by Teresa Välimäki and Johanna Lindholm. Receipes sound delicious and the book is one of the most beautiful cooking books ever made.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply