Speltti tuli keittiöön

14.08.2013

Marimekko_poytaliina Retiisi_Marimekko SunspeltEnsihaksahdus spelttiin tapahtui törmätessäni kauniisiin jauhopakkauksiin. Speltti tuntui todella mielenkiintoiselta kokeilun kohteelta, ja opiskelin viljasta paljon sekä kotikeittiökokeilujen että kirjallisuuden avulla. Sittemmin kaappieni tuoterepertuaari on laajentunut onnekkaan sattuman kautta saatujen tuotenäytteiden myötä. Lyhyesti speltistä sen verran, että se on vehnänsukuinen, jalostamaton alkuperäisvilja 10.000 vuoden takaa, ja sen viljely (luomu) on elpynyt Suomessa. Speltissä on runsaasti kuituja, mineraaleja ja proteiinia.

Intohimoisesti alkuperäisviljaan suhtautuva SunSpelt tuottaa tällä hetkellä useita jauholaatuja, muun muassa täysjyväjauhoa* (kuvassa), erikoishienoa jauhoa, hiivaleipäjauhoa ja sämpyläjauhoa. Myös speltistä valmistettu lakritsi on koukuttavan hyvää. Pakkaukset on hyvin suunniteltu, ihanan simppeleitä ja käytännöllisen kokoisia. Esim. yhdestä sämpyläjauhopakkauksesta tulee tasan takakannen reseptin mukainen määrä. Tykkään tunkea spelttisämpylätaikinaan paljon erilaisia jyviä sen kummemmin mittaamatta, ja ne ovat aina menneet meillä kuumille kiville. Speltin makua on vaikea kuvailla, se maistuu erilaiselta kuin tavallinen vilja. Maku on ehkä hieman happamampi, suolaisempi, piristävän erilainen. Kaikki tutuilla resepteillä tehdyt leipomukset muuttuivat ihan uuden makuisiksi. Oletteko testailleet? Millaisia kokemuksia?

Kuvan loistavaan piirakkaan tein pohjan speltistä (ihan perusreseptillä, eli 3 dl jauhoja, n. 120 g voita ja 1/2 dl kylmää vettä) ja täytteeksi kylmäsavulohta, kesäsipulia ja nopeasti paistettua tuoretta pinaattia. Kyytipojaksi retiisejä, joiden väri on muuten niin kaunis, että joka kerta retiisejä syödessäni jään pyörittelemään niitä kädessäni ja ihailemaan valkoisen sisuksen ja punaisen pinnan sykähdyttävän ihanaa yhdistelmää. Mutta speltistä, suosittelen todellakin kokeilemaan. Minä luulen, että tämä vilja jää meidän kaappiimme pysyvästi vehnän tilalle.

Sunspeltin sivuilta löytää tietoa myös jälleenmyyjistä.

*Tuotepakkaus saatu blogiyhteistyönä.

I found spelt grain when noticing the beautiful packages. After testing it at home I needed to study some more about it, and I’m totally hooked now. Spelt is unmodified, original wheat-related grain with roots reaching 10.000 years backwards. Finnish SunSpelt procudes different flour types with enthousiasm. The salmon-onion-spinach-pie in the photo is made out of whole grain spelt flour. 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Sonja 14.08.2013 at 10:53 pm

  Tuo pakkaus on kyllä kerrassaan hurmaava! Täytyyki varmaan kokeilla spelttiä…

  • Reply Maire 15.08.2013 at 10:10 am

   Ehdottomasti kannattaa! Pakkaukset on tosi söpöjä, paljon pastellivärejä ja selkeitä reseptejä. Pakkauksiin ei ole myöskään tungettu liikaa tuotetekstejä, grafiikka on kiva.

 • Reply manteli 15.08.2013 at 7:48 am

  Meillä speltti on myös jyräämässä kaappitilaa vehnäjauholta. Olen tehnyt parhaat pitsapohjat Sunspeltin spelttijauhoista (se pakkaus jossa korvapuustien kuvia) ja ripauksella täysjyvävehnäjauhoja. Juuri leivoin speltti-siemensämpylöitä. Täytyy tutustua noihin Sunspeltin muihinkin tuotteisiin, nyt olen aina napannut sen saman pakkauksen mukaani. Spelttilakut ovat kyllä nekin tulleet tutuiksi :)

  • Reply Maire 15.08.2013 at 10:11 am

   Mahtavaa! Ollaankohan me vielä tehty pitsaa… se täytyykin ottaa testiin! Lettuja ollaan myös tehty, ne maistui ihan erilaisilta, mutta tosi hyviltä.

 • Reply Kati 15.08.2013 at 9:01 am

  Lasteni mielestä spelttimannapuuro on parempaa kuin tavallinen, eli speltti on parasta <3

  • Reply Maire 15.08.2013 at 10:12 am

   Sama homma täällä – speltti täysjyvämannapuuro on vauvan suosikki. Se uppoaa aika nopeaan tahtiin :)

  Leave a Reply