Istutuslaatikot / Planting boxes

06.06.2014

taimetKun kevät vyöryi päälle jo huhtikuun lopulla, ajattelin ehtiväni oikein hyvin istutustouhuihin. Siemenet hankin ajoissa puutarhamessuilta ja suunnitelmat istutuslaatikoista oli tehty jo silloin kun pihalla tarkeni vain talvitamineissa. Keittiöön laitoin ikkunalle siemenistä itämään ruohosipulia, basilikaa, rosmariinia ja kokeilun vuoksi myös sitruunaruohoa (jonka kasvukausi oli muistaakseni lähes vuosi, mutta kun se vaan on niin hyvää. Katsotaan sitten mihin vaiheeseen se on ehtinyt kasvaa syksyllä).istutuslaatikot_loresSilti meinasi tulla vähän kiire. Pihalta piti purkaa ensin kaksi elämänsä päähän tullutta vanhaa boksia, pelastaa niistä monivuotiset taimet sivuun, seuloa multa juuripaakuista ja pohjasorasta. Yllättävän raskasta hommaa! Uudet istutuslaatikot sain äitienpäivälahjaksi (valmiiksi mustaksi käsiteltyinä Baukkarista). Pohjalle nidoin suodatinkankaan, vai miksikä sitä sanotaankaan, ja päälle ladoin muutaman sentin sorakerroksen. Tein tämän vähän omasta päästäni. Uuden multaseoksen tein vahnasta istutuslaatikkomullasta 1/3 , kompostimullasta 1/3 ja kaupan puutarhamullasta 1/3. Kottikärryssä sekoittelin ja muistaakseni laitoin joukkoon vähän puutarhan kevätlannoitetta, eli niitä valkoisia kikkareita. (Kuvassa pupu yrittää kammeta isosiskon boksin sisälle leikkimään.)istutuslaatikko istutuslaatikot_mustat porkkanantaimet retiisintaimetOlin luvannut yhden boksin jo talvella tipulle, joka sai valita itse sinne tulevat kasvit. Sydämillä merkityissä riveissä on nyt hyvää vauhtia tulossa tavallista retiisiä, pitkulaista ranskalaista retiisiä, porkkanoita ja punasipulia. Omaan laatikkon laitoin ystäväni Outin yrttimaasta saadut saksankirvelin ja sitruunamelissan. Lisäksi laitoin muutamat rivit retiisiä ja jääsalaattia. Miten on, kuuluukohan näitä lannoitella ja missä vaiheessa & millä aineella?

The two planting boxes are bought black. They grow carrots, red onions, sallad and radish.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply anna 06.06.2014 at 10:23 pm

    Meillä hyötykasvit kasvaa luomuna ja parhaimmat lannoitteet on pollen palanut lanta, nokkoskäyte ja tuore ruohosilppu katteena. Lantaa laitan viljelylaatikoihin kevätmuokkauksen yhteydessä, nokkosvettä ja ruohosilppua pitkin kesää. Kyllä rehottaa kun lannoitteen päälle kasvit saavat vielä sopivassa suhteessa vettä ja auringon lämpöä.

  • Leave a Reply