Enchanting home of Jean Sibelius

16.07.2014

ainola_loresNyt pääsen ruksaamaan kohdan ”Tuusulanjärven taiteilijatalot ja maisemat” -kohdan listaltani, johon kirjaan ylös mielenkiintoisia matkakohteita. Lista on piilossa meidän keittiön ruokakaapin oven sisäpuolella, koska siihen on lyhyt matka aina laittamaan hyvät ideat nopeasti ylös. Eli pidämme perheen kanssa lomakohdesuunnittelupalaverejä keittiön lattialla sillit suolassa istuen. Nyt siis otettiin Tuusulanjärvi haltuun (sen ympäri voi muuten myös fillaroida, matkaa on 20 km), ja aloitimme Sibeliuksen Ainolasta.
ainolaolohuone green_fireplace_ainolaUpea upea upea talo on valmistunut vuonna 1904, ja sen suunnitteli Lars Sonck. Sibeliuksen tyttäret halusivat säilyttää kodin entisellään ja möivät sen valtiolle vuonna 1972, jotta se säilytettäisiin muuttumattomana kotimuseona. Jugend on tyylinä tummaa ja raskasta, mutta samalla niin ainutlaatuisen tunnelmallista. Pystyn hyvin kuvittelemaan Jean Sibeliuksen täällä tekemässä sävellystyötään kaikessa hiljaisuudessa. Hän tarvitsi hiljaisuutta niin paljon, ettei halunnut taloon asennettavan vesijohtojakaan, ne tulivat vasta 60-luvulla. Huomasin, että talon ikkunoista aukeavalle pellolle on täräytetty Kannustalon Lato (no upea kuin mikä, eikä sijaintikaan kauhean huono), mutta varmana olisi Jean repinyt peliverkkarinsa jos talo olisi raksattu aivan naapuriin hänen aikanaan. Siinä olisivat voineet sinfoniat lennellä pitkin seiniä jos parit Caterpillarit olisivat jyllänneet sävellyshuoneen edessä.astiakomero astiakaappiOlohuoneen portaiden alla oli astiakaappi, ja en voinut olla miettimättä mikäköhän oli Jeanin tai Ainon lempikuppi. Mä veikkaan että Jean tykkäsi tuosta vihreäkukallisesta isosta kupista tuossa oikeassa reunassa. (Jos komeron lasista löytyy sormen- ja nenänjälkiä, ne ovat mun.)sibelius_keittiö ainola_kitchen_lores hella_lores kitchen_sibeliusKeittiö oli erityisen ihana, vaatimatonkin. Valoisa ja vaalea, astiat säntillisesti paikoillaan. Tuntuu että tähän taloon täytyy tutustua vielä uudestaan vähän paremmin. Nyt piti sen verran vahtia pientä viipottajaa (katosi vain kerran, oli piiloutunut omin luvin palvelijan huoneeseen keittiön perälle), että tarkempi syynäys on vielä tehtävä. Paikka kokonaisuudessaan on pakahduttavan kaunis retkipaikka, myös upea puutarha, museon kahvila ja sen terassi olivat todella viihtyisät, ja lapset otettiin ihanasti huomioon sekä talolla että lipunmyynnissä kahvilan yhteydessä. Ja Helsingistä hurautti autolla aivan hetkessä mahtaviin maisemiin.

I’ve been planning to go and visit the cultural spots at lake Tuusula (Tuusulanjärvi) for a long time, and finally we went there and started the journey from Ainola (built 1904), the home of Jean Sibelius. The composer lived here with his wife and daughters many decades and wrote most of his pieces here. The jugend style and interior which has stayed untouched since the Sibelius family’s time, gave me a very strong and unique visual feeling. I loved to investigate their kitchen stuff and wondered which of the coffee cups were their own favourites.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sarp 16.07.2014 at 7:46 pm

  Hyvät kuvat.
  Palautui oma retki Tuusulan nähtävyyksiin mieliin.
  Talossa on toisiaan hyvä tunnelma.
  Tuollainen astiakomero olisi mahtava juttu. Vai mitä Maire?

 • Reply Maire 16.07.2014 at 10:17 pm

  Kyllä! Tuollainen tännekin kiitos :)

 • Leave a Reply