Puutarhaideoita Asuntomessuilta / Garden ideas

28.07.2014

Yksi vuoden parhaista päivistä oli kahdenkeskinen reissu Jyväskylän Asuntomessuille. Etsimme ideoita ja inspiraatioita tänä vuonna eniten puutarhaan ja terasseihin liittyen, ne ovat aiempina vuosina menneet jotenkin ihan ohi eivätkä ole kuuluneet oman tärkeysjärjestyksen kärkipaikoille. Paitsi nyt, kun meillä kerran on oma piha ensimmäistä kertaa. Nyt messuilla oli sopivasti ekaa kertaa myös puutarhanäyttely (siitä parhaat palat, eli kierrätyspuutarhasta, kirjoitan kokonaan oman postauksen).

Kokosin messuilta ideoita useamman postauksen verran, ja aloitan puutarhaideoista. Itseäni viehätti tällä kertaa kekseliäisyys, itse tehdyt jutut, kierrättäminen, aidot luonnonmateriaalit, hyötypuutarhat ja muutenkin sellainen anti-ökyily.


kannustalo_istutuslaatikkolato_terassilato_kannustalo_terassi1. Kasvilavat + upea terassi (Kannustalon Lato kohde nro 10, sisustussuunnittelu Helena Karihtala).

Terasille, sopivasti ulko-oven läheisyyteen, oli sijoitettu kaksi kannellista valkoiseksi maalattua kasvilavaa. Näkisin nämä boksit totta kai meidänkin pihalla, mutta malli sopii todella hyvin sekä uuteen että vanhaan taloon. Hintatieto jäi puuttumaan esittelijän ohjattua katsomaan se nettisivuilta. Tämä toistui muuten ikävästi useassa paikassa messuilla. Ja vieläkin kirvelee, kun yhden ovifirman edustaja pyysi ottamaan yhteyttä oman paikkakuntani edustajaan, jonka yhteystiedot löytyvät… nettisivulta. Messuillehan me tullaan teitä tapaamaan ja kyselemään!

Taloon kiinni rakennettu 2-tasoinen terassi oli kaikin tavoin upea. Siinä oli tarpeeksi tilaa hyötypuutarhalle, pöytäryhmälle ja ihan vaan loikoiluun. Terassi oli selkeästi otettu osaksi koko kotia ja sisustusta. Se kuuluikin talopakettiin mukaan.

ikitaito_asuntomessut_lres2. Yrttiseinä (Säkit ja mustat telineet Green House Effect, metallikehikko Ikitaito Oy)

Verkkometallikehikko yhdistettynä päällekkäin pinottuihin yrttilaatikoihin on vaan upea kokonaisuus. Tämänkin ottaisin heti meille. Metallikehikkoa tekevä Ikitaito tekee metallista vaikka mitä pihaan. Kannattaa käydä katsomassa nettisivuilta vinkkejä.

Myös yhden asunnon sisustuksessa (YIT:n tornitalossa) oli keittiön seinään asennettu tämä kotimaisen Green House Effectin WALL-kokonaisuus. Ylimmäiseen laatikkoon kaadetaan vesi, joka valuu tasaisesti alaspäin kaikille kasveille.

istutuslaatikko_skammiparvekelaatikko_skammi3. Tee-se-itse istutuslaatikot (Skammin talo, kohde nro 23. Sisustussuunnittelu Marimekko, Luona-In)

Tässä talossa ehdin rupattelemaan paljon arkkitehtien kanssa, ja tulossa mielenkiintoista juttua heidän ajatuksistaan toisessa postauksessa. Tässä kuitenkin muutama pala talon pihaideoista. Nyt on simppeliä ja nättiä! Partsin stutuslaatikot by Luona In, ja veikkaan, että pihan laatikot on tehty jämäkämmästä terassin ylijäämäpuusta, käsittelemättömästä siperian lehtikuusesta.

betonilaatat_skammi4. Itsetehdyt betonilaatat (Skammin talo, kohde nro 23.)

Skammin talon pihalta löytyi kaunis betonilaattapolku, joka paljastui arkkitehti Satu Ratisen käsin tekemäksi. Talon raksalta oli jäänyt vähän betonia yli, ja naapuritalon roskalavalta löytyi sopivasti puumateriaalia muottien tekoon. Ja avot! Tästä tarttui meillekin todella kova betonilaattahimotus.

kesäkeittiö_asuntomessut honkatalot_terassi5. Näkösuojaa antava kesäkeittiö (Cube 170, Honkatalot, sisustussuunnittelu Emilia Pesonen)

Talon arkkitehtuuriin loistavasti istunut suojaisa kesäkeittiö oli jätetty kivasti avoimeksi kahdelta sivulta, jolloin se avautuu kivasti suuremmalle terassille ja vaikuttaa ehkä isommalta kuin onkaan. Katettu osa terassista ei ole talossa kiinni, joten kokonaisuus on ilmava. Kiva yksityiskohta on myös valoa läpäisevä, mutta tarpeeksi näkösuojaa antava rimoitus keittiön ja talon välissä. Tykkään myös terassin harmaista sävyistä sekä kodikkaasta sisustuksesta.

I found some really good garden ideas from Jyväskylä Housing fair (Finland). The DIY concrete tiles (4.) are something we would like to copy here to our own garden (can’t wait to try to make them). Also the wooden planting boxes (3.) in variant sizes are something I’d like to try to do by myself. It was also very positive to see that the garden and outdoor living are coming very strongly to even a more important part of Finnish interior design. The garden exhibition, which was presented at the fair for the first time, was very good and I’m hoping to see it continuing annually.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Sari 28.07.2014 at 10:10 pm

  Ihania juttuja olit poiminut! Nuo Skammin talon laatat on makeet. Pari päivää sitten kyselin mun kaverilta (joka on tehnyt paljon hauskoja betoni-juttuja) että voisikohan laattoja tehdä itse. Ja nyt näen ne sun blogin kautta!!! Hih, kiitos vinkistä. Ovat siis toteutuskelpoisia…

  • Reply Maire 29.07.2014 at 9:22 pm

   Kiitos Sari! Mahtavaa että osui betonilaattapostaus sitten justiinsa oikeaan aikaan :)

 • Reply maja 29.07.2014 at 11:38 am

  Tämä juttu tuli kuin tilauksesta! Kiitos <3

 • Leave a Reply