Rajamäen resepteillä syyspöytään / Autumn delicacy

07.09.2014

Olen huomannut kaapissamme olevan etikkapullokokoelman kasvaneen viime vuosina. Tuntuu, että etikkaa kuluu meillä yhä useampaan ruokaan eikä riitä että sitä on yksi peruslaatu hollilla; täytyy olla väkiviinaetikkaa mummokurkkuihin, valkoviinietikkaa salaatinkastikkeisiin, punaviinietikkaa liharuokiin ja balsamicoa salaatteihin. Ainakin. Nyt sen jälkeen kun muutimme omakotitaloon ja ison keittiön ääreen, on ollut muutenkin kauhea himo tehdä kaikkia perinteisiä asioita. Ja just säilöminen on sellainen ihana vanha ja hyödyllinen tapa hyödyntää kauden satoa pidempään.

Kun Rajamäen pyysi yhteistyöpostaukseen kokeilemaan etikkatuotteita ja valmiita reseptejä, olin että jess! Säilömisen opettelu on ollut pitkään mielessä ja oli kiva tarttua toimeen. Halusin kokeilla tulista tomaattirelissiä, mutta myös näin sieniaikana etikkasienet kutkuttelivat aika pahasti, joten tein molempia. Ja voin sanoa että todella helppoa ja mukavaa puuhaa, keittiöön tuli ihana syksyinen tuoksu ja lopputulokset erittäin onnistuneita. En ole muuten ennen huomannut, että Rajamäen väkiviinaetikkapulloista löytyy kyljestä valmiit helpot reseptit. Kaupasta voi vaikka napata pullon ja ostaa reseptin listan mukaan muut ainekset. Esimerkiksi aineet herkkukurkkuihin tai näihin minun tekemiini säilykkeisiin.

etikkasienet_rajamäen kantarellit rajamäensienet_kattilassaetikkasienetMeillä oli viikonloppuna puutarhajuhlat, joiden sadonkorjuu-menuun nämä lisukkeet sopivat aivan mainiosti. Pöydässä oli quinoa-kukkakaali-pähkinä-salaattia, juustoista poropiirakkaa ja omena- ja raparperiherkkuja.

HERKULLISET ETIKKASIENET (1/2 litran satsi)

1 l pieniä suppilovahveroita tai kantarelleja
1 sipuli viipaleina
2 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
5 kokonaista neilikkaa
5 kokonaista mustapippuria
pala kanelitankoa
1 dl Rajamäen Luomu Väkiviinaetikkaa

Puhdista sienet huolellisesti. Mittaa Kattilaan vesi, sokeri, suola ja mausteet. Keitä lientä 5 minuuttia. Nappaa mausteet pois liemestä ja lisää siihen etikka, sienet ja sipuliviipaleet. Keitä muutama minuutti. Kaada sienet lasitölkkiin ja sulje tölkki. Säilyy jääkaappilämpötilassa useita kuukausia.
tomaatti_chilileivälle syyskattaus_säilykkeetTulinen tomaattirelissi ihan mielettömän maukasta ja maistui aivan ihanalle poropiirakan kyljessä. Samoin kuin hyvän leivän päällä ihan pelkiltään. Tätä tullaan meillä tekemään kyllä useasti, ja yhdestä etikkapullosta riittää ainakin kahdeksaan satsiin. Näiden kokemusten myötä aion ehdottomasti jatkaa säilöntäkokeiluja, varsinkin kun se oli tosi helppoa. Ja opin muuten Teresa Välimäeltä kerran hyödyllisen vinkin; on lupa tehdä vain yksi purkki kerrallaan — sen verran kuin oikeasti tulee syötyä.

TULINEN TOMAATTIRELISSI

500 g tomaatteja (n. 7 tomaattia)
150 g sipulia (2 pientä tai 1 iso)
1 valkosipulinkynsi
1 chilipalko
öljyä
1 limen mehu
0,5 dl Rajamäen Valkosipuli Väkiviinaetikkaa
4 rkl sokeria
1/2 tl kuminaa
1/2 tl suolaa

Paloittele tomaatit pieniksi paloiksi, hienonna sipulit ja chili. Kuumenna öljy kattilasa ja hauduta siinä sipuli- ja chilisilpua muutama minuutti. Lisää joukkoon muut aineet. Keitä seosta 20 minuuttia eli kunnes se sakenee. Tölkitä kuumana. Säilyy jääkaapissa muutaman kuukauden.

Postaus toteutettu yhteistyössä Rajamäen kanssa.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Johanna 10.09.2014 at 7:55 pm

    Miten meille tuli ihan eri väriset etikkakanttarellit? :)

  • Reply Maire 10.09.2014 at 8:26 pm

    Hei totta! Sulla on paljon tummemmat. Mitäköhän me tehtiin eri lailla…? Itse asiassa jätin muuten kuminan pois koska en pidä sen mausta, voiskohan se antaa noin paljon väriä sieniin, ehkä.

  • Reply Maire 10.09.2014 at 8:27 pm

    Ei kun nyt höpötän omiani – se kuminahan kuului tuohon relissireseptiin! No mutta, outoa kummiski :)

  • Leave a Reply