Kaasuliedestä tunnelmaa / Cooking with gas

07.10.2014

Mun unelmien keittiössä on kaasuliesi. Kun kävimme tässä talossa vuosi sitten ensimmäisen kerran, huokaisin ihastuksesta, sillä keittiössä oli valmiina hulppea 70 cm leveä Ilven kaasuliesi. Asuessamme Töölössä kaksiossa noin kolmisen kämppää sitten, 40-luvun kerrostalo kuului Gasumin kaasuverkkoon ja tuolloin pääsimme tutustumaan ensimmäistä kertaa kaasuliedellä kokkaamiseen. Kun perheemme oli kasvamassa, kaksio jäi pieneksi ja jouduimme muuttamaan isompaan asuntoon. Tulella porisevasta espressopannusta jäi niin ihanat muistot, että päätin vielä joskus hankkia kaasulieden kotiimme.

Olin mukana Gasumin julkaisemassa Köökki-lehdessä (kannattaa tsekata lehden ihanat sisustuskuvat ja herkulliset reseptit), joka on jaettu moneen kotiin esimerkiksi Divaanin kanssa. Gasum pyysi myös kirjoittamaan blogiyhteistyönä kokemuksiamme ja fiiliksiämme kaasuliedestä kotonamme.

Vaikka keittiöremontteja on tässä välissä tehty kaksi kappaletta (+ yksi kesämökillemme), käytettävissä olleet neliöt eivät ole antaneet mahdollisuutta kaasulieden ostamiseen, sillä kaasupullo tarvitsee oman tilansa. Nykyisessä keittiössämme kaasupullo on sijoitettu 40 cm leveään pystykaappiin, jossa mahtuu samassa säilyttämään siivousvälineitä ja tyhjiä muovipusseja. Aiemmissa keittiöissämme tuon 40 cm tilan antaminen kaasupullon käyttöön ei olisi mitenkään ollut mahdollista. Nykyinen keittiömme on saarekkeenkin ansiosta melkoisen tilava, ja 70 cm leveä liesi sopii mittasuhteiltaankin tilaan ihanasti.

vaaleanpunainen_keittiö_kaasuliesiMeidän kaasuliedessä on sähköuuni (myös kaasu-uunin voi valita useaan Ilven malliin), ja tämä sopii meille mainiosti. Kaasuliettä on helppo käyttää, sytytys toimii niin että kun nupin painaa pohjaan, kipinä sytyttää tulen automaattisesti. Kaasun syöttö loppuu myös automaattisesti jos tuli ei pala (en ihan ymmärrä miten tämä toimii, mutta hyvin se toimii). Mitään tulitikkuja sun muita ei siis tarvita. Tämä uuni on myös paras joka meillä on koskaan ollut. Teen uunissa enemmän ruokaa ja leipää kuin koskaan, sillä tuntuu että kaikki onnistuu aina. Uuni jotenkin lämmittää tosi tasaisesti kaiken — olen päätellyt että se johtuu siitä että se on isompi kuin standardiuuni, joten lämpövastuksiakin on ehkä rakenteessa enemmän.

Lieden kuumuutta on helppo säädellä, vähän kuin induktiotasossakin, niin että teho luonnollisesti vähenee samoin tein kun liekkiä kääntää pienemmälle. Portaaton säätö on aivan loistava juttu, mutta vaatii kokkaajalta ehkä hyvää tuntumaa lieteen ennen kuin ruoanlaitto onnistuu hyvin. Muistan vielä omatkin alkuopettelut, mutta nyt ollaan jo aika pro-kaasuliesikäyttäjiä vuoden treenin jälkeen.
kaasuliesichili_kaasuliesi ilve_gasum kaasuliesi_gasum kaasuliesi_ilve suolatorniSe, että kokkaaminen on helppoa on toissijaista kaasulieden tuomaan tunnelmaan nähden. On vaan niin ihanaa, kun keittiössä on elävä tuli ja sen tulen tuoksu. Ne aamut, jolloin pikkuisen puuro porisee kattilassa ja espressopannu vieressä, ovat kaikki sellaisia meille tosi tärkeitä ja nautinnollisia hetkiä.

The gas stove we got when buying this house, has brought some warmth and cosyness to our kitchen and cooking. The living fire is something you cannot replace with anything.

Together with: Gasum

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply hr 07.10.2014 at 1:28 pm

  Meillä kuuluu sama napsutus keittiöstä kans! Kaasuluesi on ihana. Just semmonen alkukantainen ja ah, niin ihanan täsmällinen. Ilve on meilläkin ja uuni sähköllä toimiva. Kaasu-uunistakin on kokemuksia, ei kovin mairittelevia. :) Mää tuun joskus teille kaasusumpille!

  • Reply Maire 07.10.2014 at 8:02 pm

   No kahtos, tule sää meille liettä napsuttelemahan niin minä tuun teille :)
   Ties vaikka pusseista löytyis jotain pullaaki kahvin kanssa!

 • Reply Kivinen 07.10.2014 at 11:06 pm

  Hei, mikä värisävy keittiönne seinässä on? Ja onko katon ja lattian sävy harmaaseen taittavaa? Pidän kovasti keittiönne värimaailmasta <3

  • Reply Maire 08.10.2014 at 1:38 pm

   Tsau Kivinen! Kiva kuulla että värimaailma miellyttää, kiitos!
   Tällä hetkellä tuo seinän vaaleanpunaisen värikoodi on hukassa, joten sitä en voi vielä antaa (palaan asiaan vaikkapa ihan oman postauksen kanssa).
   Lattia on vaaleanharmaa, se oli tuolla sävyllä maalattu kun muutimme tänne, joten tarkkaa sävyä ei ole tiedossa. Muistaakseni maali oli jokin Teknoksen lattiamaalisävy.
   Katto on aika perusvalkoinen, joskin ehkä vähän tummentunut vuosien varrella (se kaipaisi ehkä vähän uudistusta).

   Tämän tarkempaa apua en nyt pystynyt antamaan :)

  Leave a Reply