Kirppikseltä UPM-jakkara / Flea market stool

19.01.2015

UPM_jakkara_sininen UPM_jakkara

Tämä söpö ja sirojalkainen jakkara löytyi useasta 50-lukulaisesta kodista Jämsästä ja Jämsänkoskelta, joissa sijaitsee UPM:n paperitehtaat. Näitä jakkaroita tehtiin paperitehtaalla käsin, ja malli pysyi samana vuodesta toiseen. Tehtaalla työskenteli puuseppiä, joiden verstailla jakkaroita veistettiin ilmeisesti tehtaan työntekijöille lahjoiksi. Jakkaran kuppimaisen istuimen muoto on itsellenikin tuttu lapsuudesta saakka, sillä isoisänikin sai aikoinaan yhden toimiessaan tehtaalla poliisina, ja tuo jakkara on nyt vanhempieni mökillä, hyvässä tallessa.

Koska rintamamiestalo, (entinen) jämsäläinen ja UPM-jakkara kuuluvat saumattomasti yhteen, piti tähänkin yhtälöön jakkara hankkia kun sellaiseen törmäsin jämsäläisellä kirpputorilla. Muutaman kympin hinta kauniin siniseksi maalatusta yksilöstä oli ok, ja paikalla ollut myyjä kertoi jopa mistä rintamamiestalosta jakkara on kotoisin. Mahtavaa!

Jakkaralla ei varmasti koskaan ole mitään virallista nimeä ollut, paitsi nykyään paikallisten kesken UPM-jakkarana tunnetaan. Eikä niitä varmaan vuosikymmeniin juuri arvostetukaan, mutta nyt palaselle historiaa osaa varmasti moni jo antaa arvoa.

Jakkara on valmistettu melko simppelillä tavalla; ovaaliksi sahattuun liimapuulevyyn on sorvattu istuinkuppi, ja istuimeen on ”tökätty” neljä jalkaa kiinni. Olisi kiva tietää onko tämä jakkara vain paikallista designia, vai onko malli liikkunut muuallekin Suomeen. Kuulen mielelläni jakkaroista tarinoita! Oletko nähnyt tällaista tai kuuluuko ehkä perheellesi tällainen? Tunnetko historiaa?

The traditional wooden stool manufactured by carpenters working in paper factories in Jämsä and Jämsänkoski was found from flea market in dark blue. Many of the local families who worked at the factories have one, and I didn’t mind finding one, too.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Ilonin Anna 19.01.2015 at 4:29 pm

  Onpa tosi soma jakkara!! Mulle ihan uusi tuttavuus! Ihana, täytyy ehdottomasti kävellä silmät ammollaan jos tuollainen tulis vastaan ;)

  • Reply Maire / Kettukarkki 21.01.2015 at 1:32 pm

   Hauska kuulla, että jakkara näyttää kivalta myös sitä entuudestaan tuntematta!

 • Reply Anni 19.01.2015 at 4:46 pm

  Entisenä koskelaisena tämä kuuluu sarjaan tärkeitä lapsuusmuistoja, mummolassa oli tuollainen jakkara eteisessä. Se on luultavasti peräisin ajalta, jolloin pappa oli tehtaalla töissä (ja he asuivat rintamamiestalossa :) )

  • Reply Maire / Kettukarkki 21.01.2015 at 1:33 pm

   Moi Anni! Mahtava kuulla. Sama homma täällä, mummolan eteisessä tuo taisi olla, ja siihen oli mummo neulonut sellaisen villaisen päällyksenkin. Hämärä muistikuva sellaisesta.
   Kiitos kun jaoit muistosi :)

 • Reply Karin // Tunne tilat 19.01.2015 at 5:38 pm

  Hauskan näköinen. Minä en ole ikinä törmännyt moiseen jakkaraan.

 • Reply Exkoskelainen 20.01.2015 at 7:58 pm

  Näitä jakkaroita sai ainakin Jämsänkosken paperitehtaan työntekijät joululahjaksi Juuso Waldenin ollessa johtajana. Muistaakseni näiden lisäksi olisi ollut suunnitteilla pöytäkin, mutta johtajan vaihtuessa se ajatus ainakin hautaantui. Jakkaroita saatiin kaiken kaikkiaan 2 kpl joululahjana, 1 / per joulu ja 4 piti tulla, mutta mutta… Alkuperäinen väri oli ruskea.

  • Reply Maire / Kettukarkki 21.01.2015 at 1:36 pm

   Kiitos tuhannesti lisätiedoista Exkoskelainen! Todella mielenkiintoiselta kuulostaa myös tuo pöytäsuunnitelma. Eli joissakin onnekkaissa perheissä näitä ehkä oli useampikin? Tummanruskeaksi petsattu oli myös tuo isoisäni saama jakkara.

   • Reply Exkoskelainen 21.01.2015 at 4:03 pm

    Vielä lisään jakkaroiden kohtaloon, tämä jako loppui siihen kun Niilo Hakkarainen tuli toimitusjohtajaksi velkaantuneen yrityksen toimitusjohtajaksi. Jostain oli karsittava….

    Mutta itse olin unohtanut koko jakkarat, vaikka niitä kotona olikin. :-)

 • Reply Ritva Puintila 22.01.2015 at 3:41 pm

  Minäkin ehdin saada kaksi jakkaraaa, olin palkanlaskijana juuri sinä aikana kun niitä saatiin, toinen on meidän mökillä ja toisen annoin sisareni mökille.

 • Reply Mirja Kemppi 09.02.2017 at 7:59 pm

  Kuinka ihanaa oli eilen avasin uuden koti ja keittiö lehden ja törmäsin tuttuun jakkaraan, minulla on niitä kaksi. Tuollaiseen jakkaran sai kaikki yhtyneiden paperitehtaiden työntekijät 60-luvulla. Tehtaita oli Jämsänkoskella, Valkeakoskella ja Simpeleellä josta minä olen lähtöisin. Isäni ja hänen veljensä työskentelivät Simpeleellä ja yksi veljes Valkeakoskella. Myöskin isäni vaimo oli tehtaalla töissä joten jakkaroita riittää meidän suvussa. Tehtailla oli tapana lahjoittaa joululahjaksi jokin huonekalu, yhtenä vuotena keittiöjakkara, yhtenä kampauspöytä. Tapa lopetettiin kun perheestä saattoi olla tehtaalla töissä isä, äiti ja pojat joten perhe saattoi saada jouluna jopa neljä kampauspöytää!
  Laitapas sinun sähköposti osoite niin laitan kuvia alkuperäisestä jakkarasta jota ei ole maalattu. Löydät jakkaran myöskin Etu oven sivulta Simpele kohde numero 582641. Siellä on myynnissä isäni keltainen Rintamamiestalo ja jakkara sisustuksessa. Sinulla on ihana talo ja äänestän sen kauneimmaksi. Paljon terveisiä Hirvensalmelta ja 30-luvun omakotitalosta! T. Mirja Kemppi

  • Reply Maire / Kettukarkki 11.02.2017 at 4:54 pm

   Moikka ja kiitos terveisistä! Mahtavaa, sieltä löytyikin täsmällistä tietoa näistä huonekaluista. Olisipa hauska nähdä se kampauspöytäkin, tästä en ole ennen kuullutkaan. Kiitos myös kuvatarjouksesta, mutta meidän perheellä on siis jo tuollainen alkuperäinen (maalamaton), joten se on tuttu ennestään. :)

  Leave a Reply