Katedraaleja ja leipomoita / Cathedrals and bakeries

22.01.2015

 

Terkut leipomoiden luvatusta maasta! Työmatka Saksan lempparikaupunkiini Kölniin oli varsin kiireinen, mutta ehdin pikapikaa nauttimaan palasia Rheinin jokivarsimaisemista ja joka nurkalla olevien Bäckereiden herkuista. Köln on niin kaunis hyytävän synkällä talvisäälläkin, ja kaupungin keskellä seisovaa Kölnin katedraalia (Kölner Dom) ei voi pysähtymättä ihailla – se on hengästyttävän valtava, ja upea. Katedraali on remontissa ties kuinka monetta vuotta, ja tuossa yhdessä kuvassa näkyykin sellaisen vallihaudan toisella puolelle pikku parvekkeella näkyviä remonttimateriaaleja ja jotain puuta kuivumassa. Tuo pytinki on siis niin iso, etten voi käsittää miten sen restaurointia pystytään saamaan ikinä valmiiksi.

Koeln_munster koeln_muster_darkkatedraali_remontissa koeln_rhein

Vaikka kaupungissa oli hyytävän kylmä (n. +1), se ei aamuisin estänyt leipomoiden tiskien avautumista ulos kadulle päin. Tämä on yksi Saksan parhaista jutuista: elävä, runsas, arkinen leipomokulttuuri. Kaupungilla kävellessäni pysähdyin ihan vaan katselemaan leivonnaisia ja suolaisia take away -leipiä, joita leipomoiden kadulle työntyvät tiskit ovat pullollaan. Oli myös meditatiivista katsella, kun kaupantäti asetteli munkkeja siisteihin riveihin ja pinoihin (okei okei, tein tällä reissulla ihan töitäkin). Myös hinnat ovat kohtuullisia, esimerkiksi täytetty leipä tuossa alemman kuvan kojussa oli vain 2,45 euroa. Suomessa olisi varmasti sama maksanut vähintään tuplat.

Matkani määränpää ei ollut kuitenkaan munkkikoju, vaan Kölnin huonekalumessut (imm Cologne), joiden parhaista paloista lisää omassa postauksessaan. Kirjoitan myös vähän matkustusvinkkejä Kölnin-reissua tai messumatkaa suunnittelevalle. Myös kotiin tuli napattua shoppailulöytöjä Mujista, niistä myös lisää myöhemmin.leipomo_street_food zum_mitnehmen_backerei

Greetings from the promised land of bakeries! I just wish we could have something like this – a bakery in every corner and even despite of the damn cold weather they keep the kiosks open to the street. Also the prices are really traveller-friendly, a filled sandwich can be only 2.45 euros. In Finland it would be at least double. While enjoying all the Bäckereis and Cathedral watching I actually did some work, too, so more about that and imm Cologne furniture fair in next posts.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Elsa K. 22.01.2015 at 6:30 pm

    Oijoi, oon lähdössä maaliskuussa minäkin messuille Kölniin. Matkavinkkejä odotellen!

  • Leave a Reply