Terveisiä lomalta! / Holiday greetings

13.02.2015

Ero tämän kodin talvisen hämäränhyssyn ja valoa pursuavan, kesäisen lomapaikan kanssa on niin suuri, ettei satamakahvilan espressokupin ääreltä huvittaisi liikahtaa viikkoon… tai vuoteen. Mikähän siinä on, että aina tällaisessa paikassa käydessämme osoitellaan kukkia pursuavia kattoterasseja ja suunnittelemme muuttavamme kampsuinemme pysyvästi paikkaan, jossa ruoka ympäri vuoden poimitaan suoraan puusta, yrttitarhasta tai haetaan paikalliselta maatilalta (ja laiskoina päivinä lähi-Sparista).

Palasimme eilen viikon reissulta Gran Canarian pienestä etelärannikon kylästä, Arguineguinista, jossa kirjaimellisesti pötköttelimme palmun alla auringossa, mutta myös teimme retkiä saarella. Vietimme mm. ihanan päivän kalastajakylässä Puerto de Moganissa, josta seuraavat kuvat on otettu. Meidän piti piipahtaa paikalla vain aamupäivä, mutta leppoisa fiilis ja kahvilat houkuttelivat jäämään koko päiväksi. Reissasimme paikalle paikallisbussilla (hinta erittäin sopiva), joka kaarteli mutkaista merimaisematietä.

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa pidemminkin, mutta ihan pakko sanoa ääneen saaren jätehuollosta. Tuntuu, että jotain on pahasti pielessä. Kierrätystä ei tunnuta harrastavan laisinkaan ja muovipusseja on kaikki paikat täynnä. Jopa banaanit ruokakaupassa pakataan ihan väkisin muovipussiin ja ihan jo nopealla vilkaisulla näkee kauppojen muovi- ja metallipainotteisista pakkauksista ettei ekologisuus voisi vähempää kiinnostaa. Joko saaren väki ei ole herännyt ympäristöasioihin eivätkä jaksa välittää kauniin luonnon (jota vielä on jäljellä) suojelemisesta, tai sitten paikan lainsäädäntö on pahasti jäljessä monesta muusta Euroopan maasta (ei sillä etteikö epäkohtia löytyisi meiltäkin pilvin pimein). Ihan kuin jätteet vaan dumpattaisiin jonnekin koloon ja toivotaan siellä pysyvän. Harmi kun en osaa espanjaa, olisi ollut kiva tonkia asioita vähän enemmänkin. Yhden asiaa valaisevan artikkelin löysinkin: Lomakohteen pimeä puoli

Mutta myös asioiden halpuus mua lähinnä ärsyttää. Jos joku maksaa vähän, siitä myös työn tekijä saa vain vähän. Ja siitä maksetaan vain veroja vähän. Ja kun sitä halpaa asiaa ei edes lyödä kassakoneeseen, siitä ei makseta veroja ollenkaan. Nyt kyllä pitää mennä keittämään espressot, että saan tän paasaus-moden pois päältä!

boat_mogan flowers_puerto_de_mogan puerto_de_mogan_harbour satama_mogan ship_mogan streets_mogan telakka_gran_canaria

Kaksi seuraavaa kuvaa on otettu vähän vilkkaamman alueen ulkopuolelta paikallisen sataman lähitienoolta. Oli ihana katsella kalastajia huoltamassa veneitään ja kantamassa kalasaaliitaan (olin niin monttu auki, etten tajunnut kaivaa kameraa), vaikka yksikin kanarian kalastajasetä tuli näyttämään meidän pikkuiselle isoa kalaa ihan lähietäisyydeltä. Nuo pyydysten metallikehikot olivat valtavia verrattuna kotimaisiin katiskoihin – jotka näyttää näihin verrattuna joiltain Barbien katiskoilta.

Tuo hiljainen ranta hylättyine veneineen oli myös kaunis ja vaikuttava. Siitäkin huolimatta, että se taisi yksinkertaisesti olla lahojen veneiden kaatopaikka. Poissa silmistä, poissa mielestä. Valitettavasti.fishers_net_mogan puerto_de_mogan_boats

The difference between the dark winter home in Finland and this bright, warm summer vacation place makes you never want to leave from the beach cafe where having an espresso. Despite the beautiful sights at Gran Canaria (pictures from Puerto de Mogan) I couldn’t help wondering why people ignore recycling and many other ecological choises on the island. There really is the other side of the coin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply