Bosch oksasilppuri testissä

17.05.2015

Yhteistyössä: Bosch

Pihan perukoille kertynyt oksakasa on odottanut hävittämistään jo viime syksystä saakka, kun tontiltamme karsittiin vähän villin korkeaksi rehahtanutta isotuomipihlajaa. Meillä on kaksi avokompostia, mutta ei sinne tietenkään järeitä oksia voi noin vaan laittaa. Tämä takapihan läjä (näkyy toksassa kuvassa) on siis ollut vähän kysymysmerkkinä siitä asti.

Kun sain valita tuotteen lainaksi meille testiin Bosch puutarhatyökalujen joukosta, yllätyin miten valtava määrä puutarhaan tarkoitettuja työkaluja onkaan. Oksasilppuri oli kuitenkin se, jota halusin testata. Malleja on useita, ja meille tuli tämä Bosch AXT 25 TC Hiljainen oksasilppuri. Jos suoraan sanotaan, niin tekniset yksityiskohdat ei meikäläistä niin kiinnosta, kunhan kone toimii hyvin. Ensimmäisenä koko kokemuksesta tulee mieleen kaiken helppous.

bosch_oksasilppuri_laatikossaoksakasa

Vaikka laite oli meille vieras entuudestaan, sen käyttöönotto oli todella helppoa (ohjekirjaa ei tarvinut kaivaa esille). En meinannut ehtiä kameraa hakea kun silppuaminen oli jo täydessä vauhdissa. Silppuriin kiinnitetään (musta) suppilo-osa, jonka kautta oksat työnnetään sisälle. Hake tippuu alla olevaan kaukaloon. Koneen ääni tosiaan on sopivan hiljainen, 2-vuotiaskin oli mielellään auttamispuuhissa mukana.

silppuri

Meidän pihassa on paljon vanhoja koivuja, joista kovalla tuulella putoilee oksaa maahan. Tämänkin pikkuoksankin voi työntää silppuriin, ja laittaa hakkeena sitten kompostiin kuivikkeeksi. Plussaa myös siitä, että kone ”söi” oksia sitä mukaa kun niitä sinne laittoi, eli nopeus oli aivan loistava.

Bosch_oksasilppuri_pikkuoksatTestasimme myös tätä saamaamme vinkkiä, että hakkeen voi laittaa koneen läpi uudestaan, jotta siitä saa vielä hienompaa.

bosch_oksasilppuribosch_oksasilppuri_hakettaOksakasasta syntyneen hakkeen käytimme etupihan orapihlaja-aidan juurelle suojaamaan rikkaruohojen leviämistä. Kate estää myös veden haihtumista pois. Sen opin myös, että havupuista syntynyt hake täytyy käyttää havupuiden juureen, sillä se tuo liikaa happamuutta lehtipuiden juurelle. Hakkeelle meiltä löytyy pihasta paljon käyttöä, ja oksasilppurin myötä sitä ei tarvitsisi kaupasta ostaa.

puuhaketta_orapihlaja-aidalle

Boschilla on käynnissä tutustumisen arvoinen Anonyymit puutarhurit -kilpailu, jossa viikottain arvotaan osallistuneiden kesken Boschin puutarhatyökaluja (mm. akkutrimmeri, akkupensasleikkuri) ja annetaan 2.6. pääpalkinto, jonka saa eniten tykkäyksiä saanut kuva, sisältää 4 laitetta joiden yhteisarvo on yli 1000 e. Kisaan osallistuta lähettämällä kuva omasta puutarhastasi, keskeneräisestä tai valmiista puutarhaprojektista, ja vielä ehtii hyvin siis. Oman kuvan pääset lataamaan tästä linkistä.

Sivulta löytyy myös oiva Eva Wuiten kanssa yhteistyössä tehty puutarhakalenteri, jonka voi ladata/synkronoida oman kalenterinsa kanssa ja saada näin muistutukset puutarhaan liittyvistä asioista ja ajankohdista koko puutarhakauden ajaksi. Latasin kalenterin myös itselleni iMacciin (kävi oikein helposti) – näin aloittelevana kotipuutarhurina arvostan ammattilaisen täsmävinkkejä.

Jaoin myös oman lämpimän puutarhamuistoni viime syksyltä Anonyymit puutarhurit -kisaan mukaan – käyhän kurkkaamassa (ja tykkäämässä).

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Tuli 22.05.2015 at 8:54 am

    Minäkin hankin oksasilppurin.Mutta sepä ei lähtenytkään toimimaan mökillä.Hörähti vaan ja poltti sulakkeen.Nyt täytyy kutsua sähkömies,joka käy vaihtamassa 10v sulakkeen pohjan 16 v pohjaksi,ihan itse ei osaa ruveta tekemään sähkötöitä. Mutta mökillä riittää haketattavaa,joten sinne se on saatava.

  • Leave a Reply