Mikä se on kesäkeiton kanssa, että jos siitä tykkää, se on parasta kertoa kuiskaten. Nytkin tein sitä vain lähinnä itselleni ja ruokaseurana olleelle 2-vuotiaalle, jonka palaute ihan mistä tahansa on lähes aina jotain tyylin ”äiti rakas” – eli riskit heikon palautteen saamiseen olivat suhteellisen pienet. Ja jälleen pikkuinen litki liemetkin silimät kiinni nautiskellen.
Mutta rakkaudella tämäkin keitto tehtiin.
Kesäkeitto:
-Uusia perunoita
-Kukkakaalia
-Kesäsipulia
-Ohuita porkkanoita
-Herneitä (unohdin ostaa, mutta jääkaapista löytyi tuoreita sokeriherheen palkoja, jotka palastelin sekaan)
-Suolaa
-Kuohukermaa
-Voinokare
Sain inspiksen tähän lapsuuteni lempiruokaan Joonas Hämäläisen Instagramista, ja itse asiassa meillä tehdään pitsapohja, focaccia, hampurilaissämpylät… ja paljon paljon muuta Joonaksen (Suomen ensimmäinen Master Chef, joka kirjoitti ruokakirjan Kotona keittiössä) reseptien mukaan. Jos tätä kirjaa vielä saa, suosittelen hankkimaan asap.
Ihan mielenkiinnosta kysyn – kuuluuko kesäkeitto salaisiin herkkuihin vai lapsuuden kammokkeihin?
I’m not sure how to translate kesäkeitto, but I quess it would be something like this: Summer soup – a celebration for the short Finnish summer and it’s finest timid tastes combined into a simple, milky portion. Chop and cook feshly picked potatoes, carrots, cowliflower, green onions and fresh peas in salted water and add thick cream and a few spoons butter. A true Finnish traditional dish.
10 Comments
Oi ihana kesäkeitto! <3 Juuri kun olen sulattanut lohen pakastimesta tehdäkseni lohikeittoa lounaaksi… En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka inhoavat kesäkeittoa! Eihän sitä maukkaampaa kasvisruokaa ole olemassakaan! Kaikki rapsakkaat, maukkaat vihannekset ja suolainen voi maustamassa maitoa…tää on tällä selvä, huomenna torille ostamaan tuoreita aineksia!
Yes! :)
Onpa ihana palaute lapselta! Meidän kaksveellä kun ei kelpaa just nyt mikään. Just tein samanmoista keittoa sitruunankuorella höystettynä, mutta ei niin ei. Joko pikkusisaruksen lähestyvä syntymä jännittää niin, ettei ruoka kelpaa tai sitten viimeiset hampaat puskevat pintaan kaikki kerralla ties monettako viikkoa :/.
Onpas hyvä vinkki tuo sitruuna – täytyykin kokeilla. Juu noilla kaksvuotiailla on välillä vähän omat, erikoiset systeemit :)
Lapsena inhosin, nykyisin joka kesäinen suosikkiherkku.
Hyvä! Veikkaan myös, että moni on saanut lapsena vaan yksinkertaisesti mautonta kesäkeittoa.
Kesäkeitto on parasta! Se kuitenkin taitaa kuulua niihin ruokiin, joista pitää _ihan pienenä_, OPPII inhoamaan koululaisena (koska ”kaikki muutkin” inhoavat) ja jonka kauneuden löytää uudelleen taas aikuisiässä. Nyt on paras aika, tiedänpä mitä aineksia haen torilta :)
Totta, lapset kuuntelevat toisiaan. Minä kyllä tykkäsin siitä aina koulussakin. :) Paitsi äitin tekemä oli parempaa. Mut oma tekemä vieläkin parempaa – kerma ja voi vissiin sen tekee.
Vihannekset on hyviä mutta siitä maidosta en ole ikinä välittänyt. Ja sama juttu maitopohjaisten kalakeittojen kanssa, liian lirua minulle. Kesäkeitto on kuitenkin miehen suurta herkkua ja kerta hän syö kiltisti mun tekemät kalapullat niin kyllä minäkin hymyssäsuin tartun lusikkaani.
Vinkki: hylkää maito ja käytä pelkkää kermaa (myös suurustaa voi vähän, ja voita lisätä). Ei maistu lirulta. Sellaiset maito-vesi-liemet on kyllä ihan kammottavia, totta.
Kalapullat, ai että alko tehdä mieli!