Kivikasasta kukkapenkki / A small garden makeover

16.09.2015

kivikasa kivirinki kivireuna_kukkapenkkiinkivireuna_kohopenkkikivikohopenkkiSieltä pilkotti murikoita, isoja ja pieniä, puski kortta ja vartta jos jonkinlaista läpi. Etupihalla, oikein aurinkoisella ja näkyvällä paikalla oli epämääräinen kumpu, joka oli tämän kesän isoin puutarhaprojektini. Jos piha on perustettu vuonna 1949, voisi ounastella että tässä on joskus ollut joku kivillä höystetty kukkaistutus tai sitten se on vaan ollut kivienkeräyspaikkana jonne nakataan isot ja pienet maankaivuusta löytyneet murikat. Ken tietää.

Aseina rautakanki ja rautalapio kävin tämän kimppuun jo alkukesästä. Kaivoin tiukkapaakkuista rikkaruoho- ja heinäjuurakkoa ja pahimmat laitoin ihan jätesäkkeihin ja sekajätteeksi, jotteivat päätyisi kompostimullan mukana takaisin puutarhaan yllättämään läsnäolollaan. Haba paukkui ja välillä piti pyytää Aaveeta apuun suurempien kivien nostamiseen. Olivat uponneet syvälle maahan, teimme niistä tuollaisen vapaamuotoisen soikion, jonka sisältä kaivoin vielä parisenkymmentä senttiä vanhaa maata pois. Kasasta löytyneitä pieniä nyrkinkokoisia kiviä roudasin toiseen paikkaan n. 4 kottikärryllistä.

Kun kivet olivat paikoillaan, laitoin pohjalle suodatinkankaan ja päälle puhdasta puutarhamultaa n. 20 säkillistä. Sekaan heitin pari kottikärryllistä omaa kompostimultaa.

Varapaikassa olleen kaverilta saadun helminukkajäkkärän siirsin tähän uuteen paikkaan (katsotaan ensi vuonna lopullista sijaintia) ja puolikkaaseen, puhtaaseen penkkiin istutin haaveilemiani harjaneilikan siemeniä. Niitä meillä oli vanhalla mökillämme (jota siis ei enää ole) saunan edustalla, ja tykkäsin niistä todella paljon.

Tällaisista pihahommista tulee vaan niin hyvä mieli. Onneks me ostettiin tämä talo!

Ps. Valkoinen aine reunoilla tuossa yhdessä kuvassa on ”rikkaruohojen kitkemistä luonnonmukaisin menetelmin”. Siitä lisää myöhemmin, jos aihe kiinnostaa.

The pile of stones under the grass in the front yard needes some re-design. In the spring I dag up all the heavy stones and formed a roundish area for flowers. Let’s see it next year in full bloom!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Leena 16.09.2015 at 11:31 am

  Kiitos tästä inspiraatiosta. Mulla kans iso kasa kiviä, joista tarkoitus tehdä vähän toisenlainen systeemi, mut josko ens keväänä tai jo tänä syksynä saan sen alulle!

  • Reply Maire / Kettukarkki 16.09.2015 at 11:42 am

   Eipäs kestä! :)
   Tätä oli kyllä kiva tehdä – lopputulos muotoutui ja selkiintyi siinä tehdessä, vaikka alkuvaihe olikin vähän ”kivikkoista”, heh. Mutta tuli just sellainen kuin pitikin, tuollainen puhdas multalaari kohinalla kasvavan vaahteran alle.
   Tsemppiä omana projektiisi! Varo vaan, kun sen kerran aloittaa, ei malta lopettaa – että eiköhän se tänä syksynä valmistu. :)

 • Reply merja hämäläinen 16.09.2015 at 11:38 am

  Tiedoksi vaan, että helminukkajäkkärä leviää sitten aika lailla sivuille päin ja tuppaa kuolemaan keskeltä. Itse olen joutunut sitä kaivamaan pois hulluja määriä, kun leviää ja leviää, jopa nurmikolle.

  • Reply Maire / Kettukarkki 16.09.2015 at 11:43 am

   Juu tällaista ounastelinkin, taidan siirtää tuon tuosta keväällä sellaiseen paikkaan jossa saa levitä rauhassa. Tuossa pihaanajotien reunalla on juuri sopiva paikka.

 • Reply Ei suolaa 16.09.2015 at 1:02 pm

  Hei, valkoinen näyttää epäilyttävästi suolalta. Sitä ei kannattaisi maahan kylvää, haittaa myös hyödyllisten eliöiden eloa, jotka ovat kuitenkin välttämättömiä maan hyvinvoinnin kannalta :) Poistaa kyllä rikat, mutta myös muutakin.

  • Reply Maire / Kettukarkki 17.09.2015 at 10:35 am

   Yes, näinhän se on, suola karkottaa ihan kaiken – hyvä pointti. Mutta ei sitä suolaa ole sellaisessa kohdassa jossa pitäisi jotain kasvaa. En haluaisi keinotekoista torjunta-ainetta käyttää, ja noiden kivien juurilta/alta on mahdotonta kitkeä käsin ruohoa. Jatkan ehkä kuitenkin suolakäsittelyä kunnes viimeisetkin ruohonjuuret ovat kuivaneet ja sitten ehkä laitan pienen oksakatesuikaleen kivipenkin reunamille.

   • Reply Ei suolaa 18.09.2015 at 11:52 am

    Ruohonleikkuu on hankalaa tuosta ihan kivien läheltä, joten senkin takia kannattaa kattaa maa jollain kivien juurelta. Itse suosin sanomalehtikerrosta ja siihen kuorikatetta päälle. Sanomalehtikerros tukahduttaa muuten ruohon ja rikkakasvit alleen, ei tarvii suolata ketään hengiltä :) Liota sanomalehtiä vaikka kottikärryissä ja märillä lehdillä vuoraat haluamasi alueen ja heti kerros katetta päälle. Lehtiä saa laittaa vaikka kuinka paksulti, niitä kun tulee ilmaisjakelujen muodossa kokoajan lisää… (ihan ohuesta saattaa kasvaa sitkeimmät rikat läpikin)

    • Reply Maire / Kettukarkki 18.09.2015 at 1:00 pm

     Tuon sanomalehtikikan olinkin jo ehtinyt unohtaa – kiitos muistutuksesta! Täytyy pyytää niitä joltain kaverilta, meille ei tule kotiin sanomalehtiä paperisena eikä ilmaisjakelujakaan.

 • Reply SariM 16.09.2015 at 9:41 pm

  Tosi kivannäköinen! Tykkään!!!
  Me tehtiin lapsille hiekkalaatikko samalla tavalla, mut tuohan on hauska idea sitten kun lapset ei enää leiki hiekkalaatikolla.

  • Reply Maire / Kettukarkki 17.09.2015 at 10:36 am

   No mutta tuohan kuulostaa hyvältä, hiekkalaatikko! Minä itse asiassa ajattelin vastaavasti meidän lasten puisen hiekkalaatikon muuttaa joskus kasvimaaksi. :)

  Leave a Reply