Käyttökokemuksia kaasuliedestä

30.10.2015

Kaupallinen yhteistyö: Gasum

Moni kysyy meiltä kaasulieteen liittyviä kysymyksiä, kuten: ”Onko sitä helppo oppia käyttämään?” Tai kaasupulloon liittyviä kysymyksiä: ”Missä kaasupulloa säilytetään?” Tai : ”Kuinka useasti pulloa täytyy vaihtaa ja mitä se maksaa?”. Tässä postauksessa kerron käyttökokemuksia kaasuliedestä keittiössä ja autan vähän sopivan lieden valintaan liittyvissä aiheissa.

Meillä oli kaasuliesi yhdessä töölöläisasunnossa yli kymmenen vuotta sitten, ja sen jälkeen olen siitä haaveillut. Tässä nykyisessä kodissamme edelliset omistajat olivat myös onneksemme kaasulieden ystäviä, ja tämä ihanuus oli täällä jo meitä odottamassa – ja ollut todella kovassa käytössä. Malli on Ilven 70 cm leveä (10 cm standardikokoa leveämpi), neljän kaasupolttimon liesi. Tähän pro-versioon ei tarvita tulitikkuja sytyttämiseen – kuten Töölössä aikoinaan – vaan liedessä on sytytin, jota käytetään säätönuppia painamalla. Heleppoa on.

Kaasulieden plussat ovat samat kuin induktio-liedessä: nopeus ja lämmön tasaisuus. Ekstrana tietenkin elävän liekin tuoma tunnelma, jossa vaan on sitä jotain.

gasum_kaasuliesi kaasuliesiOlisimme valinneet kaasulieden jo edellisiin asuntoihin, mutta keittiöiden koko ei riittänyt nestekaasupullon säilyttämiseen. Tässä keittiössä pullolle on paikka 40 cm leveässä alakaapissa, josta kaasuletku kulkee yhden vetolaatikoston takaa lieteen. Pullon ei siis tarvitse olla lieden välittömässä läheisyydessä. Kaasuletkua voi myös tarvittaessa jatkaa (asentaja tekee tämän). Pulloja on myös eri kokoisia, ja meillä on käytössä tämä suurin kaasupullo. Meillä pulloja on kaksi – toinen täysi pullo aina kellarissa odottamassa. Ettei vaan käy niin, että ruoka on tulilla ja kaasu loppuu tyyliin jouluaattona kun mikään huoltsikka ei ole auki. Meidän lähihuoltoasemalla kaasupullon vaihto tyhjästä täyteen maksaa 27 e, joten kovin kallista kaasulieden käyttäminen ei kyllä ole.

Kysyin tuossa mieheltä, joka meillä nämä kaasupulloasiat hoitaa, että miten se sujuu – sanoi että metallipullon kantaminen on raskasta, ja komposiittipullo olisi huomattavasti kevyempi kantaa. Sen pantti vaan on kalliimpi, joten ei ole sellaista kuulemma vielä hankkinut (savolainen on pihi, ja veikkaan että kantaa metallipulloja hauikset piukeina niin kauan kuin henki pihisee). Mutta onneksi tuo yksi satsi kestää kauan, meillä jopa 6 kk, vaikka liesi on käytössä joka päivä. Savolainen tuolta keittiöstä sanoo, että kokkaamisen hauskuus voittaa kaasupullon vaihdon vaivan.

Pullon vaihtaminen on helppoa: korkki irroitetaan vanhasta pullosta ja liitetään uuteen, naks.

kaappi kiinni ovi auki

Meidän liesi on teräksen värinen, mutta näitähän on vaikkas mitä ihania muitakin – on antiikinvalkoista, vihreää, burgundia, mustaa ja kiiltävää valkoista, muun muassa. Juuri ilmestyneessä Köökki-lehdessä on hyvä valintaopas sopivan lieden valintaan. Kun vastaa sivulla 56 oleviin kysymyksiin, seuraavilta sivuilta näkee mikä liesi toimisi parhaiten. Esimerkiksi minulla tuli eniten B- (tyylikeittiön kotikokki) ja C-vastauksia (kunnianhimoinen superkokki), ja nuo liedet kyllä viehättävät silmääkin eniten.

Kaasuliesiä löytyy mm. valmistajilta Ilve ja Gorenje. 90 cm leveään lieteen saa jopa 6 poltinta tai 4 polttimen lisäksi esim. barbeque-grillin, 2-paikkaisen induktion tai kalapolttimen. Lieden leveydet ovat 60 – 150 cm väliltä. Eri tyylisiä liesiä löytyy ammattikeittiömäisistä melko rustiikkiseenkin tyyliin.

opas_kaasulieden_valintaankookki

Köökki-lehdessä on liesivalintaoppaan lisäksi erittäin hyvänkuuloisia ruokareseptejä, ja todella mielenkiintoinen artikkeli Pete Latun pientilasta Etelä-Savossa. Tutustu Köökin resepteihin ja tilaa omasi osoitteessa kokkaakaasulla.fi – täältä löydät myös paljon tietoa kaasulla kokkaamisesta.

Mukavaa viikonloppua!

 

Yhteistyössä: Gasum

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Maija M 30.10.2015 at 11:07 am

  Onko teillä tuossa kaasu-uunikin? Me oltiin kuultu niistä huonoa, ja otetiin pelkkä liesi kaasulla ja uuni tavis sähköuuni. Yhdyn kaikkiin ylistyksiin yllä, ruuanlaitto on tosi paljon kivempaa kaasulla! Ja nopeaa myös tarvittaessa. Meillä on Smegin kaasuhella, on ollut ihan hyvä. Puhdistaminen on vain vähän ärsyttävää.

  Ollaan myös onnekkaita – meille tulee kaasu ”seinästä”.

  • Reply Maire / Kettukarkki 30.10.2015 at 11:31 am

   Moi Maija!
   Sähköuuni on tässä meillä myös, ja huomaa että on aika laadukas – paras uuni mikä meillä on koskaan ollut. Siellä Töölön-kämpässä, jossa oli ikivanha kaasu-uuni/liesi, se uuni oli sellainen etten oikein koskaan oppinut käyttämään kunnolla. Mutta sitä varmaan ei voi verrata näihin uusiin ja vähän laadukkaampiin yksilöihin.
   Ja ootte kyllä onnekkaita tuon kaasuverkossa olemisen kanssa, mahtavaa!

 • Reply Riikka 31.10.2015 at 11:38 am

  Meillä on Suomessa ollut kahdessa viimeisessä asunnossa kaasuliesi ja pulloa varten on vedetty johto ulos, minne on rakennettu sille koppi. Todella hyvä ratkaisu, sillä pullo ei silloin vie tilaa keittiössä. Kaasuliesi on kyllä ihan mahtava, sellaisella kokkaamista on ihan ikävä!

  • Reply Maire / Kettukarkki 18.11.2015 at 8:23 am

   Ehdottomasti otetaan käyttöön vielä joskus tuollainen ulos viety kaasupullo-ratkaisu, jos vaan onnistuu. Tosi hyvä idea!

 • Reply hr 31.10.2015 at 12:46 pm

  Oi, onkohan tästä ollut koskaan puhetta, mutta meillä on myös kaasuliesi. Ihan ykkönen! Ja juuri samasta syystä – töölöläisasunnossa aikoinaan sellainen oli ja omaankin se oli ehdottomasti saatava. Meilläkin kaasupullon vaihtoväli on 6kk. :)

 • Reply Mikko 17.11.2015 at 3:34 pm

  Sellainen kommentti hyvää tarinaan , että lain mukaan kaasupulloa ei saisi kellarissa säilyttää.

  • Reply Maire / Kettukarkki 18.11.2015 at 8:24 am

   Ai, apua! Pitäisiköhän se siirtää ulkovarastoon? Tuo kellaritila on kyllä ihan tavallista lämmintä asuintilaa, jossa se pullo vaan on yhden huoneen nurkassa (man cavessa).

   • Reply Mikko 20.11.2015 at 8:33 am

    Toi ilmeisesti liittyy siihen, että nestekaasu on ilmaa painavampaa ja pullon vuotaessa sitä ei kellarista saa helpolla tuuletettua pois…

    No riskihän on aika mitätön ja jo vuosikaudet(kymmenet) kaasu on hajustettu joten pienetkin vuodot kyllä huomaa helposti.

  Leave a Reply