Lehtikaalin kasvatus

26.04.2016

lehtikaalin_siemenetarabian_teema_taimikasvatuksessa chilitaimet esikasvatuksessa isoaidin siemenetMeillä on keittiössä parhaalla aurinkopaikalla uusi kaluste, joka mahdollistaa tänä vuonna vähän laajamittaisemman esikasvatusprojektin. Palsta mielessäni yritän olla tarkkana, missä kuussa mitkäkin siemenet täytyy kylvää esikasvatukseen, ja nyt huhtikuun lopussa oli lehtikaalin vuoro. Ostin siemenpussin Kevätmessuilta, ja Isoäidin kasvit (mikä houkutteleva nimi!) -osaston myyjä kehui tällä Dwarf green -lajikkeella sadon tulevan melko aikaisin (luin muualta, että lajike on peräisin vuodelta 1868, huh!). Nyt siis kokeillaan.

Tunnistatteko astiat? Osa on Arabian Kiltaa, lasagnevuoka on Arabian jo kuopattua Tilda-sarjaa. Musta pitkulainen vati on mielestäni Kupittaan tuotantoa 50-luvulta, mutta tarkempaa tietoa ei ole. Lasitteessa on vähän helmiäistä mukana, kuten muissakin tuon ajan Kupittaan mustissa tuotteissa. Tämä on selvästi ruukuksi suunniteltu, sillä astiaa ei ole lasitettu sisäpuolelta ollenkaan. Nelikulmaiset kasvatusastiat menevät kivasti vierekkäin, jolloin kasvualan saa maksimoitua. Kotipuutarhuri tykkää.

Kylvin siemenet juuri ennen kuvan ottoa tuohon isoon lasagnevuokaan, ja käytin taimimultaa (en tiedä onko se tähän tarkoitukseen parasta, mutta sitä nyt löytyi). Pussissa oli 150 siementä, ja ei mennyt kuin pari päivää niin vihreitä ”nuppeja” näkyi lähes tuo määrä – kurkkaa kuva Instagramista!

Olen aloittanut palstailusta pienen muistikirjan, joka kulkee pihatakin taskussa mukanani puutarhahommissa. Vihkoon merkitsen itselleni kasvikohtaiset kasvatusohjeet muistilistoineen. Lehtikaalin kohdalla on kerättynä seuraavaa tietoa:

LEHTIKAALIN KASVATUS
-Esikasvatus huhtikuussa siemenestä, suoraan maahan siemenet voi kylvää toukokuussa.
-Taimet maahan, kun maan lämpötila on +5 astetta.
-Peitä harsolla istutuksen tai taimettumisen jälkeen.
-Jos kaalissa näkyy lehtikaalin toukkia, käytä pyretriinivalmistetta (saako käyttää palstalla – en tiedä vielä)
-Kastele hyvin, kuivuus kellastuttaa alalehdet
-Aloita sadonkorjuu keskikesällä
-Ota latvaruusukkeet talteen ennen kovien pakkasten alkamista (vielä selvittämättä mikä on latvaruusuke ja mitä sillä tehdään. Siemenet talteenko?)

 

Te kokeneemmat, miten olette onnistuneet lehtikaalin kanssa, ja missä olette kasvattaneet? Onko päätynyt lautaselle asti ja missä muodossa? :)

Kuvissa näkyvät jo vihertävät taimet ovat chilejä ja basilikaa.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply @aatos_anna 27.04.2016 at 10:09 am

    Useampana vuonna olen lehtikaalia kasvattanut ja aina on satoa tullut koko vuoden tarpeiksi. Itse kylvän siemenet toukokuussa kasvihuoneeseen ja sieltä siirtelen taimia kesäkuun alussa kasvulavoihin. Minulla on useampi kasvutunneli (Lidlissä näitä on ollut aina keväisin myynnissä. Rumia, mutta hyviä), jonka suojissa taimien on hyvä aloittaa kasvukausi. Olen todennut tuon viileään kasvihuoneeseen kylvämisen mm. lehtikaaleille, salaateille, tillille ja persiljalle parhaimmaksi tavaksi, nämä kun usein nuupahtavat pikkutaimina huoneenlämmössä. Myrkkyjä ei kannata käyttää tuholaistorjunnassa, vaan pieniä taimia kannattaa suojata harsolla, isoimmat voi suihkuttaa vedellä ja toukat saa pois käsin nyppimällä. Lehtikaali tekee niin pitkään satoa, että vaikka osa lehdistä alkukesästä menisi matojen suuhun, niin kaalia riittää silti melkein kyllästymiseen asti. Sadon pakastan tuoreena silppuna (eli en ryöppää) minigrip-pusseihin, litistä ilmat pois, jolloin saan pakkaseen mahtumaan hirveän määrän lehtikaalia. Osan myös kuivaan ja jauhan viherjauheeksi nokkosen kanssa.

  • Reply Heikki Tanskanen 23.04.2017 at 9:51 pm

    Minä olen kuivannut revityt kehdet uunissa alle 50 asteen lämpötilassa. Kuivatut lehdet olen jauhanut käsien välissä karkeaksi jauheeksi, jonka säilön kannelliseen lasipurkkiin. Siitä sitä riittää ruokien jatkeeksi seuraavaan satokauteen saakka.

  • Leave a Reply