Palstalla vihertää – ja vähän nyppii

24.06.2016

Olen juuri se palstailija, joka innokkaasti käy kastelemassa plantaasit – juuri ennen kaatosadetta. Tässä yksi tällainen kerta olin jo lyömässä hanskoja tiskiin, varsinkin kun ohi kävelevät vanhemmat palsta-ammattilaiset päivittelivät jälleen rikkaruohojen määrää meikäläisen tontilla. Ja samalla visiitillä huomasin parin karviaispensaan täystuhon (vika kuva).

Mutta totuus on, että palstalla kuopsuttelu, maankääntäminen, istutus ja kastelu on niin rentouttavaa hommaa, että nautin aivan täysillä vaikka aikaa kerrallaan olisikin kymmenen minuuttia (se yleisin tilanne). Vaikka ohi lipuvien päivittelevien mummojen kommentit vähän suivaannuttavat, ne samalla kummasti tuovat adrenaliinia lapionvarteen.

En haluaisi ensikertalaisena verrata omaa plantaasia naapureiden tontteihin (vehreisiin, runsaana kukkiviin ja vihertäviin paratiisipuutarhoihin), mutta minkäs teet – konkareilla on sipulit viivottimensuorissa riveissä ja kohta syömisvalmiina, kun minä vasta työntelen siemensipuleita maahan. Rikkaruohojen repimisen lomassa.

Vähän reilu puolet 80 m2 palstasta on nyt kesytetty, ja ihan ylpeänä voin kertoa, että tulossa on mm. purjoa, järkyttävä määrä mansikkaa, lehtikaalia, mustaajuurta, härkäpapuja, salkopapua, polkkapunajuurta (raidallinen), pinaattia ja raparperiä. Karviaismarjat on vedetty tästä listasta yli.

Näissä kuvissa härkäpapuja. Naapureilla tietenkin kolmisen kertaa korkeammat jo.

viljelypalstaistutuslaatikotpalsta_harkapapuharkapavuntaimet

Ihan itse siemenistä kasvatin. Koulittuja lehtikaaleja vein emalikulhoissa paikalle, ja istutin harson alle turvaan.
emalikulhot

Kukkiakin pukkaa. Ja niitä haluaisin vielä lisää.
valkoisia_kukkia

Edellisen palstan omistajan jäljiltä on todella muhkeat mansikkamaat, jotka rönsyävät käytäville niin, että pelkästään näistä ylimääräisistä näyttäisi tulevan satakunta mansikkaa. Veinkin näitä jo mansikassa olevia käytävärönsyjä juhannukseksi äidille tuliaisiksi. Kuvan ottamisen jälkeen peitin nämä penkit harsolla, ja tilkitsin hyvin (sillä ainakin orava on niin fiksu, että osaa käydä tuulessa repsottavan harson alta mansikkavarkaissa).
mansikanronsymansikkapalstamansikkaa

Namnam, salottisipuli vihertää. Käytän kesäruoanlaitossa todella paljon sipulinvarsia, joten näitä odotellaan.
salottisipuli
Bye bye karviaiset. Siinä on aika täydellisesti kalutut oksat, täytyy sanoa.
entiset_karviaisetSanokaa nyt joku, että kyllä se siitä!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Tuula Saarinen 24.06.2016 at 10:08 pm

  Kyllä se siitä. Oikeesti. Mikä karviaisen vei?

  • Reply Maire / Kettukarkki 27.06.2016 at 8:26 am

   Kiitos :)
   Karviaisen vei joku pahis-öttiäinen, joka oli kadonnut rikospaikalta.

 • Reply JohannaL 25.06.2016 at 11:34 am

  Ihan mahtavaltahan siellä näyttää! Mulla on kans rivit vähän sitä sun tätä ja vähän salaattia on pomppinut porkkanariviin ja toisinpäin :) Mä joudun tehdä istutushommat niin nopsaan kun pelkään kaikki ötököitä joita siellä möngertää :D

  • Reply Maire / Kettukarkki 27.06.2016 at 8:27 am

   Heh :D Johanna mahtava kuulla, että muutkin säikkyy niitä möngertäjiä! Ja ilman hanskoja ei pysty hommia tekeen… jos vaikka kohtaa hämähäkin tms.

 • Reply Sanna 26.06.2016 at 11:40 pm

  Kyllä se siitä.
  Minäkin pienen lapsen äitinä sain salaatit ja retiisit kylvettyä vasta viime viikolla. Mulla on puutarha omassa pihassa, joten koitain tehdä siellä jotain vaikka vain 10 minuuttia kerrallaan, kun vain ehdin.

  • Reply Maire / Kettukarkki 27.06.2016 at 8:29 am

   Kiitos Sanna! Tämä kommentti helpotti heti. Minäkin koitan ajatella, että ei se niin justiinsa. Kyllä ne sieltä vielä syksylläkin kypsyy :)

  Leave a Reply