Uusien patjojen valitsemisen sietämätön tuska – ja hyvinvointivinkki viikonlopulle!

18.10.2016

Asia on vähän ahdistanut jo kuukausia… ehkä vuosia… Meidän parisängyn patjat on olleet niin vanhat, että asia on vaan yritetty lakaista maton alle. Uusien patjojen valitseminen on tuntunut paitsi todella vaivalloiselta ja stressaavaalta, myös liian isolta investoinnilta, jota lykkää ja lykkää aina vaan. Harkittiin Tempuria (mut vähän liian tyyriin tuntuinen meille selkävaivattomille), tsekkailtiin ja testailtiin kerran IKEAn patjoja (aivan liian pehmeitä meidän makuun). Ja aina asia siirtyi.

Muisteltiin ihan. Kun ne ostettiin – meillä ei ollut lapsia (nyt vanhempi tyttömme on 12). Kun ne ostettiin – me asuttiin Töölössä, yksiössä. Ne ostettiin 13 VUOTTA SITTEN! Ja muistelisin, että patjat kuuluisi vaihtaa ihan hygieniasyistäkin n. 10 vuoden välein.

Ja yksi asia, joka suorastaan ellottaa, on se vanhojen patjojen hävittäminen. Se jätteen määrä. Patja kun on hygieniatuote, niille ei oikein ole suotavaa löytää uusia nukkujiakaan – ja kierrätys aivan kysymysmerkki, koska ne on tehty niin monesta materiaalista. Kaatopaikka on viimeisin vaihtoehto.

Me panostettiin kesällä makkariin aika huolella, siirryttiin yläkerrasta alakertaan uuteen huoneeseen, rempattiin, ostettiin uusi sänky, ja sisustettiin koko tila uudestaan. Ollaan valittu huolella huoneeseen kaikkea ihanaa – vain sellaisia esineitä, joista tulee hyvä fiilis, ja hyvä uni. Uudet patjat oli viimeinen silaus tähän meidän perheen aikuisten omaan tilaan. Ja muuten hei, makkarin uusi sisustus esitellään seuraavassa postauksessa!

kukkatapetti_metallisanky

Vaan nytpä on kelpo patjat uudessa punkassamme. Ne parhaat – juuri meidän painoisille ja meidän nukkumamieltymyksille sopivat – on nyt löytyneet asiantuntijan avulla, ja kierrätyskysymysmerkitkin selvitetty juurta jaksain!

Meillä on nyt kotimaisen Familonin joustinpatjat sekä 7 cm paksu kehon lämpötilaan reagoiva Ergo Aeroflex -petauspatja (tuotteet saatu veloituksetta blogin kautta). Valitsimme extra hardit joustinpatjat, koska olemme tykänneet edellisistä melko kovista patjoistamme. Halusimme molemmat, että kovan alustan päällä olisi pehmeämpi kerros, ja tuo ”älymatsku” tuntui juuri täydelliseltä. Sopiva kombo löytyi ihan koemakoilemalla ja juttelemalla eri materiaalien eroista. Käytin hommaan aikaa noin 1,5 tuntia.

Familonin joustinpatja sai meiltä plussia myös siitä syystä, että ne ovat täysin kierrätettäviä. Vaikka jousisto on jousi kerrallaan pussitettu, mikään ei estä jousiston kierrättämistä metallikeräyksessä, kun päällikangas on ensin irrotettu: jousipussitus on hyvin ohutta kuitukangasta, jota ei tarvitse irrottaa, sillä se sulaa metallin kierrätysprosessissa. Helpottava tieto.

Myös petauspatjamme voi laittaa elinkaarensa päättyessä kierrätykseen – palasiksi, ja muovinkeräykseen. Tätä kierrätysasiaa ei oikeastaan kerrottu missään tuoteselosteessa, vaan pyysin Familonia näitä selvittämään. Tuli vaan mieleeni, että ihan varmasti moni muukin kuluttaja näitä samoja asioita miettii, joten miksei tämän tapaisten tuotteiden kierrätettävyyttä voisi tuoda näkyvämminkin esille?

familon_patjat_valinta
Varmaan moni muukin on aika-ajoin pessyt petauspatjan päällikangasta (me ainakin, ehkä vähän muutamalla kirosanalla höystettynä, kun sisusta on yrittänyt survoa sisään juuripestyn kankaan sisälle). Miten me ei olla tajuttu, että tällaisia petauspatjansuojuksia on olemassa! Onko teillä kaikilla tällaiset? Suojus kiinnitetään simppelisti kulmien kuminauhoilla paikoilleen. Nyt meillä on sellainen, ja pesukoneeseen voi laittaa pelkästään sen – itse petauspatja ei varsinaisesti likaannukaan. Siis nerokasta.

petauspatjan_suojuspehmea_petauspatja

Vinkki! Jos patjan- tai sängynvaihto on ajankohtainen, kipin kapin asiantuntijan pakeille ensi viikonlopun I love me messuille 21. – 23.10.2016 Messukeskukseen!

Minä en olisi koskaan osannut valita meille patjoja ilman asiantuntijan neuvoja, ja nyt on apua paikalla Messukeskuksessa Familonin osastolla 6K109 pe-su. Osastolla on myös mm. petauskisa (kivat palkinnot), ja palkintoja tasatunnein.

Tarjoukset kannattaa hyödyntää:

Pe: Sänkypäivä – jokainen messuhintaisen Familon-sängyn ostaja saa valitsemansa tyynyn hintaan -50%
La: Tyyny- ja peitepäivä – kaikki -30%
Su: Familon Home -kodintekstiilit -30% (tsekatkaapa erityisesti pellavalakanat!)

Muutenkin kannattaa suunnata kyseisille messuille jos esim. hyvinvointi ja luonnonkosmetiikka kiinnostaa! Tsekkasin näytteilleasettajalistan, ja löytyy erittäin hyvä kattaus firmoja.

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply MiiaK 18.10.2016 at 10:15 am

  Loistava huomio tuosta patjojen kierrätettävyydestä ja siitä, miksi näitä tietoja ei voisi olla vaikkapa yrityksen nettisivuilla! Sänky- ja patja-asiat ajankohtaisia täälläkin, joten tästä oli tähän hetkeen paljonkin hyötyä ja iloa :)

  Petarinsuojuksista sanoisin, että näin lapsiperheellisenä perhepetiläisenä hankkisin viimeistään ensimmäisen lapsen syntyessä (ja ennen syntymää, koska lapsiveden kuivattelu sängystä kovien supistusten saattelemana ei ole kovinkaan kivaa) kannattaa hankkia K A I K K I suojukset mitä vaan sänkyihin on olemassa. Näin jälkiviisaana olisi ollut helpompaa, jos niiden lapsivesien lisäksi ei olisi tarvinnut hinkata kaikkia mahdollisia muita nimeltämainitsemattomia eritteitä sekä petarista, että runkopatjasta. Auts. Jotenkin sitä tuli esikoista odottaessa mietittyä lapsen pinniksen suojukset sun muut, mutta oma sänky unohtui täysin ja lopulta se olisi tarvinnut enemmän suojausta kuin se lapsen pinnasänky. Tässä olisi patjan- ja niiden suojustenvalmistajille oiva asiakasryhmä, jolle erityisesti kohdentaa markkinointia.

  Messuvinkki oli myös hyvä, mutta messujen nimi on I Love Me :)

  • Reply Maire / Kettukarkki 18.10.2016 at 11:43 am

   Heheh :D
   Joo, samaisia ”perhepetiläikkiä” löytyi meidänkin sängyn keskiosiosta. Lapset tuossa niille naureskelivat ja pohtivat, että kummankohan jälkiä mahtaa olla.

   Toi lapsivesiäksidentti, eihän siltä tajua mitenkään suojautua!

   Kiitti! Messujen nimi korjattu – mietinkin tuossa aiemmin, että mikä tässä nimessä nyt ei ole oikein :)

 • Reply AnKa 18.10.2016 at 1:59 pm

  Reagoiko petauspatja mielestäsi edelleen hyvin kehon lämpöön, vaikka siinä on suht paksu suojus päällä? Meillä on myös muovautuva petari, mutta myyjä ei silloin suositellut mitään lisäsuojauksia, ettei tuo ominaisuus kärsisi. Niin ja nyt sit tuskaillaan sen petarin pesun kanssa…

  • Reply Maire / Kettukarkki 18.10.2016 at 2:15 pm

   Moi AnKa!
   Hei hyvä että otit tuon puheeksi – tuo valitsemamme petauspatjan suojus on tosiaan samaa kehon lämpöön reagoivaa matskua (Celliant). Tuntuu ihan älyttömän kivalta. Hankkikaa tällainen vielä siihen petarin päälle?

 • Reply Sanna 18.10.2016 at 2:23 pm

  Myös meillä uusittiin sänky ja patjat ihan hiljattain. Edellisellä runkopatjasängyllä tuli nukuttua lähes 20 vuotta, eli huomattavasti suosituksia pidempään. Vaihdoimme välillä vain uuden petarin, kun lapsen vatsatauti yllätti keskellä yötä…
  Mullekaan ei ollut tullut mieleen hankkia tuollaista patjan suojusta, kunnes nyt, kun tilasin meille uudet patjat Porin Villalta ja peitteeltä. Tilasin sieltä futon -patjan, villa-täytteisen petarin ja patjansuojuksen. Kaikki ovat 100% luonnontuotteita ja biohajoavia, joten kierrätyskysymyksen kanssa ei tarvitse päätään vaivata. Mulle oli uusien patjojen hankinnassa tärkeää, että ne ovat luonnonmateriaalia, en halunnut patjoihini muovia, palonestoaineita tai mitään muitakaan kemikaaleja. Patjat ovat lisäksi Suomessa valmistetut. Hankin heiltä samalla ihanat villatäytteiset peitot sekä tyynyt, jotka ovat mukavan lämpimät ja hengittävät, eivät ollenkaan kuumat. Suosittelenkin Porin Villan ja Peitteen tuotteita lämpimästi, jos patjojen vaihtaminen on ajankohtaista.

 • Reply Hanna 18.10.2016 at 3:41 pm

  Mä oon miettinyt, mikä on petauspatjan varsinainen virka – ainakin tarjonnasta päätellen monet käyttävät muotoonommeltuja lakanoita, jotka menevät sen alemmankin patjan reunojen alle. Mulla on vielä patjana kaikkien aikojen neronleimaus: patja, jossa on kiinteä petauspatja. Sen avulla ei voi pedata mitään…

 • Reply Aikku 18.10.2016 at 4:20 pm

  Ei ole mikään helppo löytää uusia patjoja. Meillä on ongelma, jos hankkisi uudet tyynyt Tempurilta. Onneksi täällä saa koekäyttöön tyynyjä, hinta vain on aika arvokas.

 • Reply Maire / Kettukarkki 18.10.2016 at 5:07 pm

  Tässä oppii nyt todellakin kaikkea uutta – kiinteä petauspatja :D

  Sillä petauspatjalla on varmaan useampikin funktio: suojaa patjoja, helpottaa petaamista ja tuo pehmeyttä sängyn pintaan. Lisäksi parisängyn levyinen petauspatja peittää kahden yksittäisen patjan ”raon”.

  Meillä muuten tuollainen muotoonommeltu lakana on petauspatjan alla, eli peittää ne kaksi joustinpatjaa. Petauspatjan päälle on sitten pedattu oma lakana.

 • Reply Kukkis 18.10.2016 at 9:35 pm

  Apua…….meillä 28 vuotta vanhat patjat. Petauspatjan päällisen olen pessyt joka vuosi (ja joskus tarpeen vaatiessa) patjan ole pessyt kuivapesuaineella. Patojen hankinta on kallista ja vaatii kyllä pitkän säästön. Patjat ja niiden ominaisuudet ovat varmasti kehittyneet paljon. Selkävaivaisena olisi ihana hankkia uudet patjat, ehkä joskus tulevaisuudessa.

 • Leave a Reply