Mielettömän hyvä papupata

18.11.2016

Onneks kesä on ohi – nyt pystyy tekeen pataruokia! (Pakko tästä talvesta on jotain hyvää repiä).

Me tosiaan hankittiin joskus tuollainen monen litran Hackmanin jättipata, jolla saa tehtyä niin ison annoksen että pakkaseenkin riittää useampi annos niiden arki-iltojen varalle, kun kukaan ei kerkiä, tai jaksa käydä kaupassa.

Anna-lehdessä oli tämä Meri-Tuuli Lindströmin mausteisen papupadan ohje, ja me oitis repäistiin sivu talteen jääkaapin oveen. Olemme kaivanneet arkiruokarepertuaariin papureseptejä, ja tämän ohjeen mausteet olivat meidän makuun – ja näitä kaikkia löytyy kaapin vakiovarustuksesta. Valkosipulin määrä (varsinkin tekemässämme tupla-annoksessa) reseptissä huimasi, mutta valmiissa ruoassa maku oli maltillinen.

papupata

Mausteinen papupata n. neljälle

4 dl kuivattuja papuja (esim. musta- ja kidneypapuja)
1 tlk kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
12 valkosipulinkynttä
2 sipulia lohkoina
2 paloiteltua sellerinvartta
1 rkl paprikajauhetta
1-2 tl chilirouhetta
1 tl korianterinsiemeniä
4 neilikkaa
1 laakerinlehti
1/2 dl fariinisokeria
1,5 tl suolaa
1 rkl kookosrasvaa
1 l kasvis- tai lihalientä

EDIT: Jäi puuttumaan alkuperäisestä tekstistä – liota papuja runsaassa vedessä yön yli.
Kiehauta pata, ja laita uuniin 110 asteeseen n. 6 tunniksi. Lisäile välillä vettä jos tarvii!
Vinkki! Pata oli täydellistä seuraavana päivänä tortillan päällä. Hyvä lisuke tortillan väliin on paputäytteen lisäksi on punasipuli-tomaatti-korianteri-hakkelus, joka maustetaan punaviinietikalla, suolalla ja hunajalla. Iso lusikallinen ranskankermaa kylkeen ja se on siinä.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply aatos-anna 20.11.2016 at 6:32 pm

    Onko tosiaan niin, että pavut laitetaan ihan kuiviltaan pataan, ei edes lioteta ensin? Meinasin laittaa tällä ohjeella eilen padan uuniin, mutta sitten alkoi tuo mietityttämään.

    • Reply Maire / Kettukarkki 20.11.2016 at 6:34 pm

      Moi! Olet aivan oikeassa! Liotus yön yli jäi puuttumaan ohjeesta – kiitos!

    Leave a Reply