Tiskaaminen voittaa paperilautaset 100-0

10.12.2016

Nautin juhlista, ja astioiden miettimisestä kattauksiin, mutta kaiken tiskaamisesta partyjen jälkeen (tai aikana) en niinkään. Tässä viikon sisään on tullut järkättyä kahdet isommat kekkerit, ja miettimistä on aina serveteistä tarjoiluihin. Itse nautin nimenomaan sen osuuden miettimisestä, kun saa valita mitkä lautaset, tarjoiluastiat, pöytäliinat otetaan käyttöön ja mistä laseista juomat tarjotaan jne.

Itsenäisyyspäivän juhlissa meitä oli 22, eikä edes mahduttu kaikki kerralla saman pöydän ääreen. Skumpalle oli oma lasi, ja punkullekin otettiin muutamia lisää, vesilasit kaikille pariinkin otteeseen, ja glögi juotiin sitten eri laseista. Samoin kahvi. Nopealla laskulla tiskattavaa tuli n. 100 lasin verran, joista osa tietenkin meni koneeseenkin.

img_2630

Olen sellaista sorttia, että luonto ei anna periksi laittaa kertakäyttöastioita peliin – suoraan sanottuna inhoan niitä. Varsinkin lastenjuhlissa ne tuntuvat olevan jostain syystä enemmän sääntö kuin poikkeus. Siis ihan turhaa roskaa. En usko, että ne frozen-puuhapete-ryhmähau-pahviläpyskät voi jonkun mielestä edes olla oikeasti hienoja.

Eli tää on henkilökohtainen dilemma. Ei pysty tinkimään astia-asiassa, ja sitten kärsitään tiskiharjan kanssa. Ehkä se on oman perheen ja suvun myötä tullut tapa, että vieraat huomioidaan kattamalla kivasti, ja näissä asioissa ei tarvitse oikaista (paperilautasilla). Se on sellaista välittämisen osoittamista ja sen näyttämistä, että minä arvostan sinua.

img_2631

Ja juhlissa jos missään on kiva kaivaa esille vähän harvemmin käytettäviä astioita. Kuten esimerkiksi nämä Tsaikka-lasit, joista osa on isovanhempien ajalta, osa vanhempieni hankkimia ja loput itse ostettuja. On jotenkin kivaa tietää, että näistä samoista laseista on juoneet tyyliin koko suku. Myös glögipannuna toiminut sininen Kilta-teekannu on mummon vanha. Astioihin liittyy tosi paljon mukavia muistoja.

Juhlien järkkäämisessä on aina vaivaa, ja nyt olikin ihana saada ystävältä viesti että mahtavaa kun jaksetaan järkätä näitä, kun itse ei jaksa.

Sitäpaitsi tiskaaminen toimii joskus ihan – meditoinnista.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Viivi / Pilviraitti blogi 10.12.2016 at 3:29 pm

  Mäkin inhoan tiskaamista, mutta kertakäyttöastioita enemmän. Varsinkin muovisia ruokailuvälineitä, järkkyjä. Juhliin on kiva kattaa vanhat ja uudet astia-aarteet.

 • Reply Sarp 10.12.2016 at 3:44 pm

  Aivan ihana glögikattaus!
  Minustakin lapsille pitää olla oikeat astiat,
  harmikseni tytöillä on Frozen-villitys meneillään ja
  jäin synttärikattausäänestyksessä ainakin viimeksi häviölle ;)

 • Reply PaulaKoo 15.12.2016 at 12:14 am

  Pakko hieman puolustaa lastenkutsujen (ja vain lastenkutsujen) paperilautasia. ;)

  Meillä ainakin on sellainen vilske lastenjuhlissa, (lasten ikäjakauma 0-4) että vähintään parit mukit tai lautaset mätkähtävät pöydälle/lattialle juhlien aikana. Silloin nämä muoviset (ihan oikeasti aika järkyt) pöytäliinat on helppo vain pyyhkiä ja siivota sotkut lattialta ilman sirpalevaaraa.

  Pienemmälle porukalle (mahdutaan pöydän ääreen) katetaan kyllä ihan oikeat astiat. Ja onneksi lapset kasvavat ja sitten pääsee noista kertakäyttöisistä eroon, toistaiseks mennään niillä vaikka rumiahan ne ovat, mutta tärkeintä on että päivänsankari tykkää, äidin mielipide saa silloin väistyä.

  Nuo Tsaikka-lasit ovat kyllä ihanat, vanhemmillani ja isovanhemmillani on aina ollut niitä ja niistä edelleen juodaan jouluglögit aina siellä vieraillessa! Tunnelmallista joulua!

 • Leave a Reply