Kellarin kylpyhuoneen muodonmuutos

20.02.2017

Nyt ollaan päästy saunomaan ja nauttimaan uudesta kylppäristä kellarissa, ja ihan uskomatonta miten näin pienellä budjetilla saatiin niin erinäköinen tila aikaiseksi. Meidän minibudjetti tuplaantui, mutta lopullinen hinta ei todellakaan juuri päätä huimannut. Mies hoiti toteutuksen itse, ja värit sekä materiaalit suunniteltiin yhdessä nopeasti. Mitään ei juurikaan piirretty ylös missään vaiheessa.

Tämä meidän rintamamiestalon kellarikylppäri on ns. tuulettuvaa tilaa, eli saunomisen jälkeen tilan annetaan kuivahtaa. Lattia on edelleen alkuperäinen betonilattia, ja seinistä ja katosta kuorittiin kaikki mahdollinen irtoava materiaali pois (oudot muovilevyt, kovalevyt, täysin turhat villat). Seinien ja kattojen hyvin säilyneiden alkuperäisten koolinkien päälle asennettiin kuusipaneelit, ja taakse jätettiin hyvin tuulettuvaa tilaa. Valaistus mietittiin uudestaan, ja katon valaisimen paikka vaihdettiin toimivampaan kohtaan.

Suunnittelin erityisen hyvin vanhan vesipadan takana olleen kolon tilan. Se oli aiemmin tämän talon ehdottomasti ankein nurkka (ks. kuva alhaalta), ja nyt siitä tuli toimiva pyykinlajittelupiste. Yhteen Verson pärekoriin mahtuu koneellinen likapyykkiä (toisessa tummat, toisessa vaaleat), ja lattialla oleva vanha pyykkikori meillä olikin jo ennestään (siellä lakana- ja pyyhepyykki).

Viereiseen pukuhuoneeseen on tulossa vielä vähän uutta, ja tästä tilasta puuttuu vielä pari seinäkoukkua ja muuta pientä. Pukuhuone on muuten todennäköisesti alkuperäinen, eli 40-luvun kuosissa, joten ei me sille mitään haluta tehdä. Patinoitut puupaneeli on todella tunnelmallinen. Mietittiin yhdessä vaiheessa, että pitäisikö remonttia laajentaa myös pukuhuoneen puolelle ja tehdä sinne samanlaiset seinät ja katto, mutta tultiin järkiimme. Miksi lähteä muuttamaan toimivaa vanhaa uudeksi.

Jos joku miettii vastaavanlaista faceliftiä omaan kylppäriin ja tästä tulee kysymyksiä, vastaan mielelläni. En voi kuin suositella – tämä tila tuntuu ihan uudelta.

Edit. Tätä tilaa käytetään saunomiseen vain n. kerran viikossa, sillä talossa on toinen kylpyhuone.

Yksi meitä ärsyttävä juttu kävi seinien kanssa. Vitivalkoinen kuusipinta käsiteltiin kellastumisen estoaineella, ja puu pärähti samoin tein ällön keltaiseksi! Kaikki tehtiin ohjeen mukaan, ja laitettu mikä laitettu. Nyt on keltaista. Tämä jäi täysin mysteeriksi, eikä jaksettu olla yhteyksissä aineen valmistajaan, sen verran otti päähän.


Sisustus ja materiaalit:

Seinät ja katto käsittelemätöntä 15 x 120 cm kuusipaneelia STS-pontilla / OP-Puu Oy

Paneelin käsittely kellastumista ehkäisevällä aineella / Suomen luonnonmaalit

Paneelin käsittely Supi-saunasuojalla / Stark

Pyykkikorit Verso Design Lastu XXL / Kettukarkki SHOP

Puuhyllyjen levyt, massiivimänty / Stark

Tässä vielä muistutuksena pari kuvaa vanhasta kylppäristä. Ei ole ikävä ei!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Saana 20.02.2017 at 6:13 pm

  Vau! Todellakin kiinnostaa! Meillä on samanlainen vanha sauna navetassa. Eli nyt ihan hirveessä kunnossa, ja kuitenkaan ei budjettia tehdä suuria muutoksia. Sielläkin siis keksinyt betonilattia jne.

  • Reply Maire / Kettukarkki 20.02.2017 at 8:44 pm

   Mekin säästettiin tuhansia euroja, kun kaikki toteutettiin itse. Teettämällä jollain toisella tämän hinta olisi ollut ihan eri. Siitä vaan navetan saunaa remppaamaan!

 • Reply Iines 20.02.2017 at 6:54 pm

  Hienolta näyttää! Lattia kiinnostaisi eli millä maalilla se on maalattu ja tasoititteko sitä ennen maalausta (jos, niin millä ja miten)?

  • Reply Maire / Kettukarkki 20.02.2017 at 8:45 pm

   Lattiassa ennen ollut maali (luultavimmin Betolux) hiottiin nyt, ja maalattiin uudestaan Betoluxilla.

 • Reply Liisa 20.02.2017 at 7:10 pm

  Hieno raikastus!
  Miten käsittelitte lattian ennen maalausta?

 • Reply Sanna 20.02.2017 at 7:24 pm

  Tulipas siitä hurjan hieno! Vanhan kylppärin karu meininki oikein korostuu näiden jälkeen-kuvien rinnalla :D

  • Reply Maire / Kettukarkki 20.02.2017 at 8:46 pm

   Kiitos Sanna!
   On kyllä melkoinen ero, ja käyttömukavuus nousi ihan hurjasti. Tästä tuli ihan lempparipaikoista nyt, ja tosiaan pääsi eroon tuosta kauhunurkasta :D

 • Reply Johanna 20.02.2017 at 7:38 pm

  Tosi kiva ja tyyliukäs tuli! Ja erityisen hieno on tuo syvennys koreineen. Hyvää työtä A-V!

 • Reply Pauliina 21.02.2017 at 9:37 am

  Haaveilemme puutalon ostamisesta Helsingistä. Ensisijaisesti 20-luvun talosta täältä nykyiseltä asuinseudulta Käpylästä, mutta taloudelliset realiteetit taitavat tulla vastaan. Nyt sitten keksimme, että voisimme lähteä tästä vähän kauemmas ja ostaa rintamamiestalon. Viime aikoina on käyty keskustelua rintamamiestalojen kunnosta ja siitä, että ne ovat tulleet elinkaarensa päähän ja vaativat massiivisia remontteja. Mikä on sinun kokemuksesi? Onko terveitä rakennuksia haastava löytää?

  • Reply Maire / Kettukarkki 21.02.2017 at 9:50 am

   No ehdottomasti kannattaa katsella kauempaakin, ja meillä on rintamamiestalosta vain hyviä kokemuksia. Tämän ikäisiä taloja on hyvin monen eri kuntoisia tarjolla, esim. meidän oli hyvin pidetty ja systemaattisesti remontoitu vuosien varrella (pilaamatta), tehty uusi katto, eristeet, putket, sähköt jne., mikä täytyy ihan kaikissa vanhoissa asunnoissa ja rakennuksissa tehdä joka tapauksessa.

   Jos löydätte hyväkuntoisen (kuten me), se on helmi, jos huonokuntoisen, varaudutte sitten vaan isompiin remontteihin. Hinnat Helsingissä taitavat olla 250 – 500t, joten siihen haitariin mahtuu monenkuntoista, ja tietenkin tontin koko (ja onko vuokra vai omistus) vaikuttaa todellakin hintaan.

   • Reply Pauliina 21.02.2017 at 10:44 am

    Kiitos vinkeistä! Tavoitteena olisi juurikin sellaisen talon löytäminen, jota on pidetty hyvänä. Valitettavasti tuntuu siltä, että ainakin myyntiin tulevien talojen kohdalla tilanne on usein juuri päinvastoin. Mutta kyllä se unelmatalo vielä löytyy :)

 • Reply Tiina 21.02.2017 at 7:04 pm

  Hei. Näyttää kyllä upealta! Meidänkin pitäisi tehdä kylppäriremontti samalla tyylillä. Siksi kiinnostaain, oliko teillä tuo lattiakaivo saunan puolella vai onko suihkun puolella toinen? Entä tuo Betolux ja hengittävyys?

 • Reply Vilja @ muotoseikka 21.02.2017 at 11:23 pm

  Mikä muutos! Huh! Tulipa raikasta.

 • Leave a Reply