Blanca – Tomi Björckin uusi ravintola Sydneyssä

06.04.2017

Kävipäs hauska sattuma – kaverimme Sydneyn Bondi Beachilla asuu samalla kadulla, aivan kivenheiton päässä Björckin uudesta ravintolasta, Blancasta. Meidän oli tarkoitus käydä täällä ystäväporukallamme ihan ruokiakin maistelemassa, mutta ehdin vain piipahtaa paikalla yhtenä aamuna ennen ravintolan avaamista. Halusin kuvata paikan upeaa sisustusta ilman asiakkaita, ja sainkin hetkisen haastatella ravintolan toista omistajaa, Samuel Colea. Tomi oli käyntimme aikaan työreissussa (joskin bongasimme hänet kerran ajelemassa rantakadulla avoautollaan).

Sam on muuten asunut myös Suomessa 7 vuotta sitten ja ollut pari vuotta töissä Brondassa. Miesten tiet ovat kulkeneet yhteen monta muutakin kertaa, ja nyt kypsyi ajatus yhteisestä ravintolasta Sydneyssä. Liiketilaa etsittiin useammastakin paikasta, kunnes täydellinen (remontoitava) tila löytyi Bondi Beachilta. Olen itse seurannut paikan remonttia Instagramista viime syksystä lähtien, ja siellä kyllä pistettiin lähes kaikki uusiksi. Lopputulos on todella, todella hieno.

Hauskaa ravintolan nimessä on se, että tyttärelläni on sama nimi yhden kirjaimen erolla. Samuel kertoi, että nimen haluttiin kuvaavan ”uutta alkua”, ja sitä että aloitetaan tavallaan tyhjälle kankaalle. Sam ja Tomi ovat suunnitelleet sisustuksen itse, ja käyttäneet paljon paikallisia australialaisia kalustetoimittajia. Osa kalusteista on teetetty, kuten baarijakkarat mittatilaustyönä. Baarijakkarat ovat muokattu versio ravintolan valkoisista tuoleista, jotka ovat peräisin MCM Housesta. Kyseinen huonekaluliike on kuulemma se paras, josta saa vaikka mitä. Kannattaa kurkata sivuille – oikein kivalta näyttää.

Heput jakavat Samin mukaan duunit niin, että Tomi vastaa enemmän markkinoinnista ja ”bisneksestä”, ja Sam vastaa keittiöstä. Läheltä Sydneytä, Australian rannikolta, pienestä paikasta kotoisin oleva Sam tuntee myös paremmin paikalliset sesongit ja raaka-aineet, kuten meren antimet, joita listallakin näytti olevan monipuolinen määrä.

Astioita olinkin ihaillut jo Instagramin kautta, ja oli kiva nähdä nämä livenä. Tykkään todella paljon tästä tyylistä, kivasti käsintehdyn näköistä, mutta kuitenkin modernit. Yksi astia taipuu moneen, ja osien käyttötarkoitusta ei ole sen kummemmin määritelty. Astiat tulevat balilaiselta Kevala Ceramicsiltä. Björckin ravintolassa olen aina aiemminkin tykännyt astiavalinnoista.

Löytyi kattauksista myös suomalaista designia: Hackmanin Artik-aterimet ja Kartio-lasit. Harmi ettei tällä reissulla kuitenkaan ehditty näkemään ravintolan ruokia näillä lautasilla.

Putkimaiset valaisimet on myös itse suunniteltu ja teetetty paikallisella MCM House -firmalla. Valaisinten muoto on piirretty suoraan seinään vapaalla kädellä, ja tekijä on toteuttanut ne käsityönä luonnosten mukaan.

Blanca Bar & Dining, 75/79 Hall St, Bondi Beach, Sydney, Australia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply