Lattian alta löytyi historiaa

30.05.2017

Vinyyli- tai laminaatti- tms. levyn alla huoneissa oli pääosin alkuperäinen lautalattia. Päätimme kuitenkin nämä raksia auki, sillä tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa missä kunnossa eristeet (purut) ovat. Vanhoja lautoja ei enää voi asentaa takaisin, sillä kuiva (lähes satavuotias) puu ei irronnut pontteja rikkomatta. Laitamme samanlaista tilalle sitten.

Moni kysyy meiltä onko tullut yllätyksiä vastaan. No itse asiassa ei mitään negatiivista, kaikki on ollut todella kuivaa ja hyväkuntoista, ja nämäkin sanomalehdet lähes priimakuntoisina laudan alla lekotelleet vuosikymmeniä. Nyt ne kerätään talteen, ihan luettavaksi.

Kuivat purut me ajateltiin vaan säästää ja pitää paikoillaan (tsekataan ensin että ovat varmasti pohjaan asti kuivat, ja ovat kyllä olleet), ja pintakerrokseksi laitetaan hengittävää selluvillaa tai vastaavaa, joka parantaa purun eristyskykyä n. puolella. Panukailaa on tässä opiskeltu, ja eihän tämä vanhan talon kemia nyt niin kovin vaikealta tunnu. Hirsirunkoisen talon rakenne on niin yksinkertainen.

Nyt on niputtain luettavaa. Sanomalehtien lisäksi lattian alla oli lähes iskemättömiä Suomen Kuvalehtiä vuosilta 1924 ja 1925. Kovin viihteellistä luettavaa, täytyy sanoa, sillä suurin osa artikkeleista käsittelee kulttuuria, elokuva-arvosteluja, juoruja maailmalta (kuvia elokuvatähdistä ja kuninkaallisista). Sitten on mm. tieteellisiä saavutuksia mainittu ohimennen kuvatekstimäisesti, mm. eräs tohtoriheppu on keksinyt miten kultaa valmistetaan, ja näin on suunnitelmissa Saksalla maksaa sotakorvauksensa kolmessa kuukaudessa.

Vanhat mainokset, ahhh.

Tässä on mielenkiintoinen juttu. Eduskuntatalon rakennushankkeet! Kiinnostavaa tässä on mm. se, että kilpailussa kakkoseksi tullut Hilding Ekelund on suunnitellut Käpylän Olympiakylän (rakennettu 1940), joka tunnetaan erityisesti loistavista asuntojen pohjaratkaisuista. Meidän ensimmäinen oma kotihan oli myös Olympiakylän 60-neliöinen kolmio, joka oli aivan huippukämppä. Ekelund on muuten suunnitellut myös Maunulan 50-luvun monitasoiset rivitalot, jotka myös on suunniteltu erittäin kivasti. Moni käpyläläinen Ekelundin funkis-tyyliin tykästynyt onkin siirtynyt Maunulan isompiin rivitaloihin.

Vuonna 1925 Stockmannilta urheiluosastolta on voinut shoppailla bussin!

Huomenna näytän kuvia puretusta keittiöstä ja mitä kaikkea sieltä paljastui.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Vilja @ muotoseikka 30.05.2017 at 12:35 pm

  Miten mahtavaa! Aivan huikea löytö. Aarteita ja ajankuvia.

 • Reply Riikka 30.05.2017 at 12:51 pm

  NIIN siistiä päästä seuraamaan taas yhtä teidän remonttiprojektia! Olen saanut sun remppajutuista tosi paljon inspistä ja vinkkejä omiin puuhiin.

  Meidän viimeisimmässä keittiöremontissa fiilistelin teidän taannoista ”mustaa bistrokeittiötä”, ja taisin kysyä sulta jotain vinkkejäkin ostopaikoista tms. Tämä tuli mieleen, kun laitoin tänään sen kyseisen keittiön ja kämpän myyntiin – onhan tässä meinaan jonkun verran sukunäköä sen teidän vanhan keittiön kanssa :) http://www.etuovi.com/kohde/e98944

  Ihanaa kesää ja remppailoa, täällä odotetaan kieli pitkällä uusia postauksia!

  • Reply Maire / Kettukarkki 01.06.2017 at 6:21 am

   Riikka – niin mukava kuulla!

   Ja teidän (todella kivasta) kodista tosiaan huomaan tuulahduksen siitä meidän Käpylän vanhasta bistrokeittiöstä, ja heti tuli muuten sitä ikävä. :)

   Ja remppapostauksia voin luvata – kyllästymiseen asti! :D

 • Reply Anna 30.05.2017 at 4:02 pm

  Ihan ei yhtään liity asiaan, mutta mitkä on nuo ihanat kenkäsi?

 • Reply merja hämäläinen 30.05.2017 at 5:41 pm

  Oi mitä ihania löytöjä!
  Ja kuinka kauniit nuo lattialaudat.

  • Reply Maire / Kettukarkki 01.06.2017 at 6:22 am

   Nahkaiset käsintehdyt Pons-kengät on mun omasta kaupasta Käpylästä (Kettukarkki SHOP, Kullervonkatu 22). On muuten aivan ihanat jalassa – tuntuu kuin ei olis kenkiä lainkaan! Värejä on 4, ja hinta 99 e.

  Leave a Reply