Kuppisoosi – sukuresepti uusien perunoiden kanssa

27.06.2017

Lapsuuden muistoissa ollaan yhdessä mökillä juhannuksena. Mummo, isän suku, serkkuja. Juhla-ateria katetaan olohuoneen ison pöydän ääreen, ja astioista löytyy kaikenlaisia kesäsyömisiä. Uudet perunat on isossa kattilassa, josta nousee tillintuoksuinen höyry kun kannen avaa.

Mummo tekee kattilassa voista ja uusista sipuleista kuppisoosia, joka kaadetaan jokaiselle ruokailijalle keltaiseen pieneen Arabian kahvikuppiin. Kahvikupit laitetaan tarjolle turkkilaiselle vanhalle, koristeelliselle metalliselle tarjottimelle, jota voi kantaa yhdestä kahvasta kätevästi. Jokainen ruokailija ottaa tarjottimelta yhden kupin omalle lautaselleen.

Tyylejä on monia. Joku dippaa kuppisoosiin kokonaisen perunan ja laittaa suuhunsa. Joku dippaa palasia, toinen kaataa koko soosin pilkottujen perunoiden päälle, kolmas muussaa perunan kokonaan kupin sisälle.

Miten teillä muilla on tapana nauttia uudet perunat? Löytyykö vastaavia perinneherkkuja potun kylkeen?

KUPPISOOSI (neljälle)

Tarvitset pienen kattilan.
– 3 kesäsipulia varsineen pilkotaan kattilaan
– 50 g meijerivoita
– n. 0,5 dl vettä
– ripaus sormisuolaa

Kiehauta kaikkia aineksia kattilassa pari minuuttia kunnes voi on sulanut ja sipulien valkoinen osa näyttää pehmenneeltä. Aseta tarjolle pieniin kahvikuppeihin, jotka voivat olla vaikkapa parittomia.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Johanna 27.06.2017 at 3:29 pm

  Oi, joku muukin on syönyt kuppisoosia, yleensä kukaan ei ole edes kuullut tästä mun suosikki kesäherkusta! Meillä kuppisoosiin kuului ruohosipuli ja sinne dippailtiin uusien perunoiden lisäksi ruisleivän ja tomaatin palasia. Etenkin soosia itseensä imenyt ruisleipä oli (ja on edelleenkin) suurta herkkua.

  • Reply Maire / Kettukarkki 29.06.2017 at 9:42 am

   Moi Johanna! Kuule sama homma, tuntuu ettei kukaan ole kuullutkaan. Ja hauska kuulla nyt että jollekin toisellekin tämä soosi on tuttu juttu. :)

   Testaan muuten tuota ruisleipäkikkaa, kuulostaa just herkulliselta!

 • Reply Sirpa Kivilompolo 28.06.2017 at 11:58 am

  Meillä Tornionjokilaaksossa syödään kuppisoosia, sanotaan myös kuppipotuiksi tai kastepotuiksi. Me tehdään jokaiselle oma kuppi, johon laitetaan tuoretta sipulia ja palanen voita, näiden päälle kaadetaan perunoiden keitinvettä. Uudet puikulaperunat kastetaan kupissa ja nam, parasta kesäruokaa. Tulee niin lapsuus mieleen.

  • Reply Maire / Kettukarkki 29.06.2017 at 9:44 am

   Moi! Tuli muuten mieleeni, että mummoni suku on Kemistä, ja sieltä tämä kuppisoosikin ehkä meidän perheeseen on juurtunut. Nyt kun mietin, niin saattaa olla että tuokin mainitsemasi valmistutapa on ollut käytössä. Täytyypä haastatella sukulaisia. :)

 • Reply TaMaRy 05.07.2019 at 6:33 pm

  Jep Maire Torniojoki seudultapa hyvinkin. Meilläkin on tehty tätä ihan kotona ja kaikki alla 😅

 • Leave a Reply