Aamiaiskaappi esittelyssä

27.03.2018

Kaupallisessa yhteistyössä: Unique Home

Aamiaiskaappi on ehkä paras keksintö ikinä. Meillä ainakin keittiö näyttäisi huomattavasti sotkuisemmalta, jos aamupalahommat ja iltapalahommat jäisi aina keittiön varsinaiselle työtasolle esiin. Yleensä leikkuulaudalle jää muruset ja voiveitset niille sijoilleen, kun aamulla me kaikki sottapytyt hipsimme omille teillemme. Mutta nyt – voilà – keittiö näyttää lähes aina siistiltä!

Tässä seuraa perinpohjainen esittely aamiaiskaapistamme, joka toteutettiin uuteen keittiöön viime vuoden remontissa. Keittiön kaapistot valmisti turkulainen Unique Home. Työtasot ovat muualta.
Ovimekanismi

Meidän keittiövalmistaja valikoitui osittain siksi, että halusimme tietynlaisen mekanismin nimenomaan aamiaiskaapin oviin. Kaappi on 120 cm leveä, jossa sivuille avattavat ovet työskentelysyvennyksen kohdalla. Oikealla puolella on 40 cm leveä apteekkarinkaappi. Alhaalla on neljä vetolaatikkoa. Joillain valmistajilla korkeat ovet ulottuivat alas saakka, ja vetolaatikoille päästäkseen piti ensin avata ne. Sellaisia ei haluttu.

Ovet avataan ja ne saa työnnettyä sivuille kaapin sisään. Tämä helpottaa todella paljon kaapin käyttöä. Kun kasasimme kaappia, näissä mekanismeissa oli pientä hienosäätöä, mutta toimivat siis erittäin hyvin.

Kaapin sisähyllyt

Kaappiin haluttiin toiminnot: leivänpaahto, leipien teko, kahvinkeitto ja aamiaisastioiden säilytys. Pienkoneet mahtuivat hyvin vasemmanpuoleisen kolon työtasolle ja oikelle puolelle leikkuulauta. Hyllyille mahtui astioita, kahvivehkeet sekä jopa mikro! Sisähyllyt tulivat kaapin mukana, mutta ne me ollaan joskus ajateltu vaihtaa erilaisiksi niin, että pystyosa jäisi kokonaan pois. Tällä hetkellä pystyosaa tietysti tarvitaan ihan tuen vuoksi, sillä hyllyjä ei ole tuettu ollenkaan takaseinään.

Meiltä hajosi toissapäivänä kahvinkeitin, joten sen koloon mahtuu nyt tuo granolapurkki. Uuden kahvinkeittimen etsintä on yksi suuri mustaan aukkoon sukellus. Miten ne näyttääkin kaikki niin kamalilta. Ahdistaa.

Kahvijuttujen lisäksi kaapista löytyy myös muita juomavaihtoehtoja, kuten matchaa, teetä ja lasipurkissa kurkumalattea. On kätevää, kun kaikki nämä ovat yhdessä ja samassa paikassa.

Vetolaatikot

Neljästä vetolaatikosta löytyy lähes kaikki meidän lautaset ja lasit. Valitsin tämän paikan näille osittain sen vuoksi, että meidän 5-vuotias myös ylttää ottamaan omat astiat. Myös astianpesukoneen tyhjennys sujuu lapsilta kätevämmin (ovelaa). Käytännössä tämä on toiminut oikein hyvin.

Vetolaatikoissa on myös servetit, murokulhot ja pikkutarjottimet.

Ovet kiinni

Kun keittiöön haluaa pikasiivouksen, se onnistuu parissa sekunnissa laittamalla vaan nämä ovet kiinni. Ollaan kyllä tykätty todella paljon tästä aamiaiskaapista, ja se todella vapauttaa työtilaa muuallekin keittiöön. Kun pienkoneet (kahvinkeitin, mikro, leivänpaahdin) saa ovien taakse piiloon, on keittiön työtaso huomattavasti selkeämpi.Tässä vielä yksi kuva samaisesta kohdasta ennen remonttia. Tämä huone ei siis ollut alunperin keittiö, vaan kirjasto/ruokailuhuone:

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Riitta Kähkönen 27.03.2018 at 8:34 pm

  Hieno, mutta niin on lattiakin, mikä materiaali , merkki ja sävy se on ?

  • Reply Maire / Kettukarkki 28.03.2018 at 6:41 am

   Kiitos Riitta! Lattia on 145 mm leveää mäntylankkua, joka on asennettu käsittelemättömänä. Ollaan itse käsitelty se lipeällä ja vaaleaksi sävytetyllä puuöljyllä.

 • Reply Satu 27.03.2018 at 9:14 pm

  Kyllä harmittaa vielä enempi kun en ehtinyt ostaa sitä Koti ja keittiö lehteä jossa oli juttu teidän kodista.

  • Reply Maire / Kettukarkki 28.03.2018 at 6:43 am

   Ei hätää Satu! Koko kodista ei ole vielä juttua tehty (koska ei valmiskaan), mutta keittiöstä ehdin kyllä blogiin kirjoitella vielä paljon nyt keväänkin aikana. :)

   Eli 2/2018 Koti ja keittiössä oli juttu pelkästään keittiöstämme.

 • Reply Reetta 28.03.2018 at 3:05 pm

  Hei,
  Ihanan näköinen aamiaiskaappi ja koko keittiö. Haluaisin kysyä että kuinka olette kokeneet kahvinkeittimen tuolla kaapissa vs. vesipiste toisella? puolella keittiötä?
  Kun meillä siis on suunnitelmissa keittiöremppa ja haluaisin kaikki keittiömasiinat piiloon, mutta keittiövalmistaja sanoi ettei kannata tehdä aamiaiskaappia kun meillä etäisyys vesipisteeseen on pitkä, useita metrejä ehkä n. 5m.
  Periaatteessa pieni vesipiste ehkä onnistuisi tehdä myös aamiaiskaappiin mutta mutta….

  Ja siis perusteluna vesipisteelle lähellä kahvinkeitintä on se, että yleensä (tai ainakin meillä) kahvia jää kannuun ja kun alat keittämään kahvia, joutuisi kävelemään ensin lavuaarille tyhjentämään kannun. Toki siinä samalla saisi mukaan täyttöveden, erillisessä kannussa kuten sen teemme.

  Huoh! Tulipa sepustus. Mutta kysymys oli aika selkeä :)

  • Reply Maire / Kettukarkki 28.03.2018 at 7:25 pm

   Moi Reetta!
   No todella kyvä kysymys, ja tästä asiasta olisin voinut kirjoittaa itsekin lisää.
   Kahvinkeittimen tiskattavia osia joutuu kiikuttamaan lavuaarin luokse (meillä n. 2,5 metriä), ja lavuaarilta vastaavasti erillisellä kannulla tuomaan vettä säiliöön. Olen miettinyt, että jos matka olisi yhtään pidempi, tämä ei toimisi. Nyt välissä on vain muutama askel, jotka osaan (onneksi) myös unissani ottaa.
   Meidän huomattavasti enemmän sotkeva keitin – isompi espressokone – on suoraan lavuaarin vieressä, ja sitä sotkua ei kyllä kiikutettaisi keittiön läpi, eli aamiaiskaappin sitä konetta ei voi koskaan laittaa.

   Kannattaa siis harkita tämä tarkasti. Jos aamiaiskaappiin saisi vesipisteen, pitäisi siinä pystyä tiskaamaan nämä keittimen osat ilman tuskia, eli ihan minilavuaari ei varmaan ole optimaalisin.

   Tsemppiä remonttihommiin, ja toivottavasti kiva ratkaisu löytyy! :)

   • Reply Reetta 29.03.2018 at 3:06 pm

    Kiitos vastauksesta.
    Mittasin, että meillä tulisikin 3m vesipisteelle. On ehkä rajoilla. Täytyy ehkä siirtää nykytilanteessa kahvinkeitin kauemmaksi vedestä ja kokeilla miten se luonnistuisi :)

    • Reply Maire / Kettukarkki 30.03.2018 at 7:36 pm

     Erittäin hyvä idea testata! Sillähän sen sitten näkee. Toivotaan, että kahvinkeitto onnistuu ilman suurempia kommervenkkejä ja kohti aamiaiskaappia mennään. :)

  Leave a Reply