Kevään uudet työkuviot

13.03.2019

Kun olimme sulkemassa kolmannen Suomessa olleen MUJI pop upin ovet tammikuussa, oli oloni melko haikea. Pian kaksi vuotta sitten alkanut yhteistyöni MUJIn kanssa oli lopuillaan. Sitten tajusin sen – en halua luopua tästä yrityksestä!

Muistan kun tapasimme ensimmäistä kertaa palaverissä erään hotellin aamupalalla Helsingin keskustassa. MUJI Europe Holdings Ltd. etsi sopivaa kumppania toteuttamaan Habitareen 2017 ensimmäistä saapumista Suomeen, MUJI pop upia. Henkilö, joka esitteli minut heille, tiesi että minulla on kokemusta ja näkemystä messurakentamisesta, projektinvetämisestä, vähittäiskaupasta sekä suunnittelusta ja stailauksesta. Lontoosta tulevien japanilaisten MUJIn edustajien kanssa esittäydyimme, juttelimme, skannailimme toisiamme.

Kävi niin, että minut ja yritykseni valittiin hommaan. Olin yhtä aikaa todella innoissani – pääsin tekemään ison asiakasprojektin yhdelle maailman mielenkiintoisimmista yrityksistä – ja samalla olin kauhuissani: samaan aikaan kun työ piti tehdä, meillä oli valtava remonttiprosessi käynnissä tulevassa kodissa, ja kesä oli jo varattu siihen… kuten koko perheen muutto Paloheinästä takaisin Käpylään. Kesä oli kaoottisen kiireinen, työmäärä järjetön satoine sähköposteineen, mutta siitä selvittiin, ja Habitaren POP UP oli valtava menestys Suomessa.

Sitten tuli MUJI POP UP 2 Torikortteleihin heti jouluksi 2017, menestys sekin. Pian pääsinkin suunnittelemaan kuvioita Kamppiin 2018 perustettavaan POP UP 3:seen. Suhde MUJIin syveni. Lontoon tyypeistä tuli yhtäkkiä omia tärkeitä työkavereitani, ja arvostin koko matkan ajan pedanttia työkulttuuria, kommunikoinnin ystävällisyyttä, asioiden hoidon jämptiyttä, kollegoiden välistä kunnioitusta ja koko konsernin eteenpäin puskevaa voimaa.

Tässä kuvia Kampin POP UPista.

POP UP 3:n jälkeen emme halunneetkaan luopua toisistamme, ja tein ison päätöksen. Olin yhteistyön ajan päässyt näyttämään mihin pystyn, millainen olen, miten johdan ja miten opin. Sovimme, että astun kokonaan MUJI Finlandin tulevaan organisaatioon ja vastuulliseen tehtävään.

Vastuualueeni tulee olemaan valtava. En malta odottaa, että pääsen hommiin. Kamppiin avattavan 4.000 neliömetrin Flagship store tulee olemaan työmaani, ja käärin hihat ensin rekryhommien kanssa välittömästi työn alettua. Henkilökuntaa tulee olemaan heti marraskuussa storen avauduttua n. 100 ihmistä. Nyt viimeisimmän MUJI pop upin palveluksessa (omassa firmassani) oli 15 henkilöä. Työkavereita tulee siis melkoinen liuta lisää!

Tiedossa on paljon matkustamista ja opiskelua. Lähden opiskelemaan tietysti MUJIn alkujuuria Japaniin ja ottamaan oppia muista isoista MUJIn lippulaivamyymälöistä maailmassa. Muun muassa.

Vaan mitä tapahtuu vanhoille töilleni ja yrityksilleni?

En ole ajatellut koskaan luopuvani yrittäjyydestä – enkä luovu nytkään. Kettukarkki SHOP verkkokauppa sekä liike Käpylässä jatkavat omaa elämäänsä, mutta en tule tietystikään enää olemaan itse läsnä juurikaan. Vastaan asioista kuitenkin taustalla edelleen. Sisustustoimittajan ja -suunnittelijan töitä en ehdi enää tehdä. Kaikki projektit jäävät pois – elleivät liity MUJIin. Uusi yritykseni Haarla Consulting & Design Oy pysyy rinnalla sekin. Blogi tietysti jää! Postaustahti on järkyttävän hidasta tällä hetkellä, mutta tästähän ei luovuta.

Olen aina kannustanut ihmisiä yrittäjyyteen, mutta samalla myös muistuttanut siitä, että yrittäjyys ja palkkatyössä käynti eivät sulje toisiaan kokonaan pois. Lisäksi ei kannata ajatella, että mikään valinta olisi pysyvä. Itse en ole ollut ”töissä” kymmeneen vuoteen, joten tuntuu siltä, että astun ihan uuteen maailmaan. Kivaa vaihtelua! Ja nyt tuntuu siltä, että haluan todellakin panostaa uraan. Olen esimerkiksi henkisesti tällä hetkellä todella kaukana siitä ajasta, kun hoidin pientä lasta kotona ja se oli prioriteetti numero ykkönen. Kaikkea aikansa. Oma motivaatio työelämään on huipussaan, ja haluan kehittää itseäni lisää. Samalla haluan näyttää myös tyttärilleni mihin kaikkeen voi naisena pystyä.

Kun olen kertonut uusista kuvioista muille, vastaanotto on ollut pääosin positiivista ja kannustavaa. Vanhemmat ja muu perhe ovat olleet superkannustavia. Lapset myös. Ystävät myös onnellisia puolestani ja kollegaverkostoltani on tullut positiivisia kommentteja asiaan liittyen. Se, mikä on yllättänyt, olen törmännyt myös sellaiseen naistenväliseen vähättelyyn. ”Että miten koulutuksesi voi riittää? Vastuuhan on valtava.” Ja tämän tyyppistä. Mielestäni on vähän vanhanaikaista ajattelua, että tiettyyn työtehtävään täytyy olla juuri se tietty koulutus. Ja aika varovaisesti lähtisin itse tällaista ääneen sanomaan tietämättä ihmisen varsinaisesta koulutuksesta, työtaustasta tai taidoista kuin pintapuolisesti. Ehkä kysymys kertoo enemmän kysyjästä itsestään.

Kalenterissani on ensi maanantaille tärkeä merkintä.

Maanantaina suuntaan sydän pamppaillen kohti uutta toimistoamme keskustassa, Mannerheimintiellä. Ihan kuin kouluun lähtisi, ja penaali onkin jo pakattu. MUJIn kynillä tietysti.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Pinja 13.03.2019 at 1:25 pm

  Paljon onnea Maire! Ihan huippu juttu ja olet varmasti juuri omiasi tuohon hommaan! En malta odottaa mitä kaikkea saat aikaan tuon brändin kanssa joka on yksi ihanimmista! <3

  • Reply Maire / Kettukarkki 13.03.2019 at 5:54 pm

   Kiitos Pinja ihanista sanoistasi, arvostan!

 • Reply Ida 13.03.2019 at 1:31 pm

  <3 <3 <3 Niin hieno juttu, olen ylpeä susta!!

  • Reply Maire / Kettukarkki 13.03.2019 at 5:54 pm

   Idaaaaa, kiitos! Pus!

 • Reply Hanna 13.03.2019 at 1:37 pm

  Onnea paljon Maire, jännittävää ja hienoa! Innolla kaikkea odottelen.
  T. Hanna naapurista

  • Reply Maire / Kettukarkki 13.03.2019 at 6:00 pm

   Kiitos paljon Hanna! Ja nähdääs me kuule nyt Käpylän lisäksi sitten siellä MUJIllakin jatkossa! (Tiedän, että tulette kuitenkin joka päivä shoppaileen kaikkea ihanaa… !)

 • Reply Annika 13.03.2019 at 2:26 pm

  HYVÄ MAIREEEEEEE!!!!

  • Reply Maire / Kettukarkki 13.03.2019 at 6:00 pm

   JEEEEEEE!!!!

 • Reply Sirpa Kivilompolo 13.03.2019 at 2:37 pm

  Ihanaa Maire, onnea uusiin haasteisiin. Olet huipputyyppi!

  • Reply Maire / Kettukarkki 13.03.2019 at 6:01 pm

   Kiitos paljon Sirpa! Ihanasti sanottu :)

 • Reply Annukka 14.03.2019 at 12:09 pm

  Vau! Positiivisille tyypeille tapahtuu positiivisia juttuja :) Hatunnosto, sekä onnea ja onnellisuutta uusiin tuuliin!

 • Reply Johanna H 14.03.2019 at 8:52 pm

  Huikea juttu Maire! Tekemällä saa parhaiten kokemusta. Ja eihän uusissa tehtävissä kaikkea tarvitsekaan osata, jää vielä jotain uusia osa-alueita mitä pitää treenata 😊
  Nautinnollisia uusia tuulia!

 • Reply Tuija 15.03.2019 at 1:57 pm

  Aivan mahtavaa! Valtavan suuret onnittelut! Asenteesi on kohdallaan; ihana mahdollisuus ja tämä juttu hoidetaan. Niin varmasti teet. Ja huomaat viiden vuoden kuluttua olevasi entistäkin osaaampi ja vahvempi.

 • Reply Mrs T 16.03.2019 at 7:49 pm

  Rohkeaa ja hienoa! Ja viisaita sanoja! Etenkin pidin siitä, kun kirjoitit että koulutus ja työ eivät aina stemmaa, mutta so what! Vielä kun itsekin uskaltaisin hakemaan muita kun oman alani töitä, mutta pelkään että rekrytoijat eivät ole yhtä viisaita kuin sinä!

 • Reply Kaisa 17.03.2019 at 8:26 am

  Loistavaa, onnittelut! Etköhän ole jo näyttösi antanut, turha kenenkään vähätellä koulutustasi tai osaamistasi. Ja miksi kukaan hakisi työhön jossa osaa jo valmiiksi kaiken. Pitää olla mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä. Muji on ollut ulkomaanmatkoilla vakiokohde, tyylipuhdasta ja käytännöllistä, erinomainen hinta-laatusuhde. Hienoa että saadaan kauppa syksyllä Suomeen ja että olet mukana vetämässä sitä.
  Kaisa

 • Leave a Reply